Video: Last van nachtmerries? Zo kom je er van af!

Facebooktwitterlinkedinmail

3 juni 2020 – Wat als je zó vaak nachtmerries hebt, dat je er ook overdag last van hebt? Slaaponderzoeker Jaap Lancee legt uit hoe een nachtmerrie wordt gevormd en hoe je ze kan overwinnen.

Nachtmerries zijn emotioneel zeer nare dromen met een duidelijk verhaal en meestal schrik je er uit wakker waardoor je nog weet wat je gedroomd hebt. Je hebt posttraumatische dromen, dat zijn nachtmerries over nare gebeurtenissen, bijvoorbeeld een ongeluk dat je hebt meegemaakt. En aan de andere kant heb je ook thematische nachtmerries, bepaalde thema’s waar je over droomt, bijvoorbeeld zombies.

Twee tot vijf procent van de bevolking heeft minimaal één nachtmerrie per week, en heeft hier ook last van. Het verstoort hun slaap en overdag zijn ze er emotioneel vaak nog mee bezig. Een nachtmerrie kan heel vervelend zijn, de vraag is, kun je er ook wat aan doen?

Klinisch psycholoog Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam doet al jaren onderzoek naar slapen en nachtmerries: ‘Om een nachtmerrie te begrijpen moet je eerst dromen begrijpen en daarvoor moet je eerst meer over slapen en slaapstadia weten’. In onderstaand college legt hij dit uit, ook wat je aan een nachtmerrie kan doen, want ze zijn wel degelijk te behandelen.’

Hoe kom je van je nachtmerries af?


Dit college van Jaap Lancee is door de Universiteit van Nederland opgenomen.

Bron: uva.nl 

Dit bericht is 5858 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail