Kinderpostzegels financieert voorlichtingsmateriaal voor KOPP/KOV-kinderen

Facebooktwitterlinkedinmail

26 mei 2020 – Ons land telt jaarlijks 577.000 minderjarige kinderen van ouders met psychische problemen of verslavingsproblemen (KOPP/KOV-kinderen). Daarvan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger. De Kipizivero boekjes helpen KOPP/KOV-kinderen, hun ouders en professionals het gesprek aan te gaan over de thuissituatie en de weg naar (professionele) ondersteuning te vinden. Binnenkort worden deze boekjes vernieuwd.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat KOPP/KOV-kinderen een verhoogd risico hebben om vroeg of laat zelf een psychische aandoening of verslaving te ontwikkelen. Bij KOPP/KOV-kinderen blijkt dat begrip over wat er met de ouder aan de hand is en praten over de gedachten en gevoelens die ze hier zelf bij hebben, een belangrijke beschermende factor is om te voorkomen dat kinderen (later) zelf problemen ontwikkelen

Kipizivero boekjes geven kinderen tips en meer begrip

In 2003 ontwikkelde het Trimbos-instituut in samenwerking met de preventie-afdelingen van instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg een reeks Kipizivero boekjes. Dit zijn zeven boekjes voor KOPP/KOV-kinderen (6-, 6-12, 12+ jaar), hun ouders en professionals. De boekjes bevatten feitelijke informatie – soms verpakt in ervaringsverhalen – over oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden van psychische en verslavingsproblemen. Bovendien spoort het kinderen aan om over de thuissituatie en de eigen gedachten en gevoelens te praten, bijvoorbeeld met de ouder, een vertrouwenspersoon of een professional. De boekjes zijn een begrip in de GGZ en worden veel ingezet door professionals en scholen om KOPP/ KOV-kinderen voor te lichten en te werken aan hun veerkracht.

Juist de papieren versie van de boekjes wordt erg gewaardeerd door professionals en de doelgroep zelf. Het geeft kinderen en ouders iets tastbaars en waardevols in handen. Iets om te bewaren en te kunnen delen met naasten. Bovendien biedt het overhandigen van de boekjes door professionals een opening tot gesprek.

Stichting Kinderpostzegels financieert nieuwe uitgave

Na bijna 17 jaar wordt het hoog tijd dat de inhoud en de vormgeving van de Kipizovero boekjes geactualiseerd worden. De Stichting Kinderpostzegels heeft hiervoor financiering beschikbaar gesteld. De komende maanden gaan wij samen met professionals en de doelgroep zelf aan de slag om de boekjes te vernieuwen. De boekjes zullen onder andere worden aangevuld met meer praktische tips en adviezen. Ook komt er meer diversiteit in de ervaringsverhalen zodat een nog grotere groep KOPP/KOV-kinderen zich in deze verhalen zal herkennen. Planning is dat de nieuwe boekjes begin september 2020 gereed zijn.

Helpt u mee?

Het Trimbos-instituut wil de update van de Kipizivero reeks graag samen met KOPP/KOV-kinderen, hun ouders en professionals realiseren. Op deze manier zal het vernieuwde materiaal zo goed mogelijk aansluit bij de behoeften en wensen van de doelgroep. Professionals, ouders en jongeren (9-18 jaar) die interesse hebben om mee te denken en input te leveren kunnen terecht bij Lily Menco voor meer informatie en aanmelding. De uitwisseling van ideeën vindt plaats in een vorm rekening houdend met de corona richtlijnen. Voor ouders en kinderen/jongeren is een kleine vergoeding beschikbaar.

KOPP/KOV-kinderen en de coronacrisis
Voor KOPP/KOV-kinderen is er opeens veel veranderd nu de scholen gesloten zijn en veel face-to-face ondersteuning is weggevallen vanwege het nieuwe coronavirus. Voor deze kinderen en hun ouders kan het best een uitdaging zijn om nu dag en nacht thuis met elkaar door te brengen. In ons coronadossier geven we aanvullende tips en handvatten voor ouders, KOPP/KOV-kinderen, naasten professionals om zo goed mogelijk door deze uitzonderlijke situatie te komen.

Bekijk het dossier

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 1798 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail