Kabinet wil telefoonnummer 113 gebruiken voor zelfmoordpreventie

Facebooktwitterlinkedinmail

18 oktober 2019 – Het kabinet wil het telefoonnummer 113 inzetten voor mensen die hulp zoeken bij zelfmoordgedachten. Inmiddels zijn twee mensen overleden omdat ze de hulplijn niet te pakken kregen, omdat ze 113 belden. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is nu nog te bereiken op het nummer 0900-0113,

Eind september probeerde een 26-jarige vrouw tot drie keer toe 113 te bellen. Kort daarna pleegde ze zelfmoord. Volgens haar ouders kreeg ze dat nummer van een hulpverlener. De Volkskrant meldde dat een 61-jarige man eind juli ook het nummer 113 probeerde te bellen om de zelfmoordhulplijn te pakken te krijgen; twee dagen later beroofde hij zichzelf van het leven.

Blokhuis: “Het was echt verschrikkelijk om te horen dat iemands hulpvraag onbeantwoord bleef, omdat er 1-1-3 is gebeld in plaats van 0900-0113. Mensen die suïcidaal zijn, moeten snel en zonder drempels de juiste steun en hulp weten te vinden en krijgen. Als het beschikbaar maken van het nummer 1-1-3 een leven kan redden, dan moeten we daar natuurlijk alles voor in het werk stellen. Gelukkig krijgen veel mensen via de organisatie van 113Zelfmoordpreventie goede hulp en begeleiding.”

Geen vertragende factor voor 1-1-2 noodoproepen

Om 1-1-3 in gebruik te kunnen nemen, onderzoeken de bewindspersonen de mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld van groot belang dat er voor iedereen een duidelijk onderscheid bestaat tussen 1-1-2 en 1-1-3 om te voorkomen dat mensen het verkeerde nummer bellen. Als mensen toch het verkeerde nummer bellen moeten zij altijd snel geholpen worden. “Het openstellen van het nummer 113 mag geen vertragende factor zijn voor burgers in nood die per ongeluk het verkeerde nummer bellen. Dan telt elke seconde. Daarover willen we op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid”, aldus Blokhuis.

Het is niet duidelijk wanneer het nummer wordt opengesteld; momenteel wordt onderzocht wat er nodig is aan menskracht en techniek. “Het gaat om mensenlevens, en dat vraagt om de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Ik wil zeker weten dat er niet onverhoopt onoverkomelijke obstakels zijn”, zegt Blokhuis.

Zorgvuldigheid

Ook wordt onderzocht wat er nodig is aan menskracht en techniek om het nummer open te stellen. Het is daarom nog niet precies in te schatten wanneer het nummer eventueel beschikbaar zou kunnen komen. Voor het einde van het jaar komt daar meer duidelijkheid over. “Het gaat om mensenlevens en dat vraagt om grootst mogelijke zorgvuldigheid. Ik wil zeker weten dat er niet onverhoopt onoverkomelijke obstakels zijn”, zegt Blokhuis. De telecomaanbieders maken met het ministerie van EZK afspraken om op korte termijn te regelen dat mensen die 1-1-3 bellen een bericht te horen krijgen met het juiste nummer van 113Zelfmoordpreventie of tijdelijk doorgeschakeld worden.

Groei 113Zelfmoordpreventie

113Zelfmoordpreventie biedt online en telefonisch hulp en steun aan mensen die suïcidaal zijn. 24 uur per dag, zeven dagen per week zijn hier professionals en getrainde vrijwilligers beschikbaar die deze steun bieden. Wat ooit begon als een hoofdzakelijk online platform met een naamsbekendheid van 3 procent in 2015 is uitgegroeid tot een professionele organisatie met een naamsbekendheid van 56 procent. Jaarlijks helpt 113Zelfmoordpreventie 22.000 mensen via de telefoon en 48.000 mensen via de crisischat.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via 113.nl.

Bron; nu.nl /  rijksoverheid.nl 

Dit bericht is 2947 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail