José de Jager wint de eerste Jaap van Weeghel Penning

Facebooktwitterlinkedinmail

5 oktober 2022 – Tijdens het Nationale Psychose Congres op 29 september jl. werd de eerste Jaap van Weeghel Penning uitgereikt aan José de Jager, vanwege haar baanbrekend werk op het gebied van seksualiteit en intimiteit bij cliënten met ernstige psychische aandoeningen. Andere genomineerden waren Paul de Bont en Tom van Wel. Deze eerste Penning werd door Jaap van Weeghel zelf uitgereikt.

De penning
De Penning is ingesteld door het bestuur van Phrenos en verwijst naar het grote belang van maatschappelijke participatie en burgerschap van mensen met (ernstige) psychische problemen. De Jaap van Weeghel Penning is een aanmoedigingsprijs die naast de Penning zelf bestaat uit een geldbedrag van €1.500.

Genomineerden
Collega’s uit deelnemende organisaties konden kandidaten voor de Penning voordragen en hebben dat in de afgelopen maanden ook gedaan!. De jury, bestaande uit Anne Marsman, Lara de Brito en Philippe Delespaul (allen lid van het bestuur van Phrenos), Floortje Scheepers (directeur wetenschap van Phrenos) en Jaap van Weeghel zelf is met genoegen gekomen tot drie genomineerden. Behalve José de Jager waren de genomineerden:

Tom van Wel

Hij was lang verbonden aan Altrecht maar is tegenwoordig werkzaam bij o.a. BuurtzorgT en Stichting Rehabilitatie ’92. Tom is opgeleid als medisch socioloog en klinisch psycholoog en werkte onder meer als gezondheidszorgpsycholoog, onderzoeker, beleidsadviseur, behandelcoördinator, rehabilitatiecounselor en docent. Sleutelwoorden in zijn loopbaan zijn: rehabilitatie, herstelondersteuning, werken met eigen ervaring, professionele bescheidenheid en peer-supported open dialogue.

Paul de Bont

Hij is als klinisch psycholoog en onderzoeker verbonden aan GGZ Oost Brabant. Hij is één van de boegbeelden van de behandelmethode “Gedachten Uitpluizen” in deze organisatie. “Gedachten Uitpluizen” is een vorm van Cognitieve Gedragstherapie (CGt) voor cliënten met psychotische klachten. Paul heeft baanbrekend onderzoek gedaan én werk verricht op het gebied van diagnostiek, vroegdetectie en -interventie bij mensen met een hoog risico op psychose én naar detectie van posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij cliënten die psychotische klachten ondervinden. Dankzij zijn onderzoek wordt in GGZ Oost Brabant een standaard posttraumatische stressstoornis (PTSS) –screening toegepast tijdens de intakefase van de FACT-teams. Hierdoor kunnen cliënten worden behandeld voor PTSS-klachten in combinatie met psychotische klachten, wat hoop geeft en een directe bijdrage levert aan hun herstel.

José de Jager: winnaar van de Jaap van Weeghel Penning 
José is werkzaam bij GGZ Noord-Holland-Noord als onderzoeker en klinisch psycholoog. Zij heeft baanbrekend werk verricht op het gebied van seksualiteit en intimiteit bij cliënten met ernstige psychische aandoeningen. Dit zijn lastige onderwerpen: het bespreken van behoeften van cliënten op dit gebied vinden behandelaren vaak heel moeilijk. Dit was aanleiding voor haar promotieonderzoek. Zij promoveerde in 2021 op het proefschrift “Let’s talk about sexuality and intimacy in people with severe mental illness”. Zij was één van de ontwikkelaars van het herstelgericht groepsaanbod voor het bespreekbaar maken van (behoeften op het gebied van) seksualiteit en intimiteit.

De methodiek in spelvorm ‘Let’s talk about Seks’ is door haar gemaakt en zal in de praktijk verder worden ontwikkeld en geëvalueerd. Zij heeft traumabehandelingen bij cliënten met psychosen uitgebreid met aandacht voor seksuele dysfunctie. En ze heeft een Virtual Reality interventie voor het verbeteren van sociale participatie van jongeren met een psychose uitgebreid met aandacht voor sociale vaardigheden op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Verder traint zij behandelaren om in lekentermen aansluiting te vinden bij cliënten die kampen met seksuele problemen of bijwerkingen.

Zij werkt samen met ervaringsdragers en ervaringsdeskundigen bij het geven van onderwijs en het ontwikkelen van interventies. Uit de tekst over haar voordracht: “José is een gedreven behandelaar en wetenschapper, die zich met enorm veel passie en energie inzet voor de meest kwetsbare mensen over een onderwerp wat nog maar moeizaam in de praktijk aan de orde komt. Het zou mooi zijn om deze passie en energie een extra boost te geven om het onderwerp nog meer handen en voeten te geven in de dagelijkse praktijk”.

Bron: kenniscentrumphrenos.nl

Dit bericht is 3155 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail