‘Jongeren zijn in laatste tien jaar minder gaan drinken’

Facebooktwitterlinkedinmail

26 oktober 2018 – Jongeren gaan later drinken en zijn in de laatste tien jaar bovendien minder gaan drinken. De leeftijdsgrens van achttien jaar heeft daarbij duidelijk een rol gespeeld, melden verschillende instellingen.

Dat blijkt uit een evaluatie van Trouw waaraan het Trimbos-instituut, verslavingsinstituut Jellinek, de alcoholpoli’s en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid Stap deelnamen.

Uit een combinatie van de recentste cijfers en trends blijkt dat het aandeel dertienjarigen dat ervaring heeft met alcohol is afgenomen van 70 naar 27 procent.

“In 2006 begonnen we voor het eerst met campagnes over overmatig alcoholgebruik onder jongeren. Daarvóór, in 2005, had 70 procent van de dertienjarigen ervaring met alcohol, inmiddels is dat 27 procent”, zegt Ninette van Hasselt, programmamanager ‘jongeren en riskant gedrag’ van het Trimbos-instituut in de krant.

In 2013 had 46,7 procent van de vijftienjarigen voor het eerst gedronken, nu is dat 40 procent. Bij de zestienjarigen ging dat percentage omlaag van 66,3 naar 49,9.

Jongeren bouwen consumptie niet op
Van Hasselt stipt in Trouw wel aan dat de bodem van de daling van het alcoholgebruik onder jongeren bereikt lijkt. Van de zestienjarigen heeft 50 procent de afgelopen maand alcohol gedronken, een cijfer dat al vijf jaar stabiel is.

Ook beginnen jongeren die achttien worden, snel met een “volwassen consumptie”. Het drankgebruik wordt niet opgebouwd.

Bron: Nu.nl

Dit bericht is 2873 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail