Je hersenen trainen en uitdagen – gratis online training HersenCoach

Facebooktwitterlinkedinmail

28 februari 2023 – Naast voldoende beweging, slaap en gezonde voeding is het belangrijk om je hersenen regelmatig te trainen en uit te dagen. Dagelijkse ‘hersengymnastiek’ vermindert het risico op hersenaandoeningen zoals dementie.  De Hersenstichting legt uit welke uitdaging goed is, waarom het trainen van je hersenen goed is en geven ze tips om je hersenen te prikkelen.

Welke uitdaging is goed voor de hersenen?
Het belangrijkste is dat je af en toe het automatisme doorbreekt en dingen doet die nieuw voor je zijn. Doe eens een andere puzzel dan je gewend bent, loop een ander ommetje door je wijk of leer een instrument bespelen in plaats van een avondje tv. Door eens iets anders te doen dan anders zorg je dat je hersenen nieuwe verbindingen aanmaken. En wordt de nieuwe activiteit weer een automatisme? Doorbreek ‘m dan opnieuw. Blijf op zoek naar uitdagingen en zorg voor afwisseling.

Tips: hoe kan ik mijn hersenen trainen en uitdagen?

  • Verras je tafelgenoten met een gerecht uit een andere wereldkeuken. Zo leer je nieuwe kooktechnieken en vreemde ingrediënten kennen;
  • Start met een cursus Italiaans of Spaans, zodat je bij je volgende vakantie de taal spreekt. Je hersenen nog meer uitdagen? Leer een echt vreemde taal zoals Chinees;
  • Loop eens een ander ommetje dan je gewend bent. Ga op ontdekking in je eigen wijk.
  • Leer gitaarspelen. Dit instrument kun je ook zelf leren bespelen met behulp van boekjes en online instructies;
  • Pak weer eens een spelletje uit de kast. Memory, schaken of bridgen zijn niet alleen gezellig, maar ook een goede training voor je hersenen.
  • Neem een abonnement op de krant. Of als je die al hebt, verander van krant. Zo kom je in aanraking met nieuwe inzichten en weer eens een andere puzzel;
  • Wissel af! Als een nieuwe activiteit weer een automatisme wordt, maak je geen nieuwe hersenverbindingen meer aan. Als je elke keer met gemak sudoku’s met drie sterren maakt, wordt het tijd voor vier sterren óf een ander soort puzzel. Blijf op zoek gaan naar uitdagingen en zorg voor afwisseling.

Gratis online training: HersenCoach

De HersenCoach is een gratis online training van vijf weken. Iedere week delen hersenexperts zoals Prof. Dr. Erik Scherder wetenschappelijk onderbouwde tips, video’s en opdrachten.

Al 50.000 mensen gingen je voor en beoordeelden het programma met een 8.
Schrijf je in!>>>

Bron: hersenstichting.nl

 

Dit bericht is 1602 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail