Inspectie trekt harde conclusies over de zorg voor chronische psychiatrische patiënten

Facebooktwitterlinkedinmail

2 mei 2020 – De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een zeer kritisch rapport uitgebracht over de zorg voor chronische psychiatrische patiënten.

Op alle niveaus – lokaal, regionaal, landelijk – ontbreekt het aan gezamenlijke visie en ambitie. De capaciteit van de ambulante zorg is onvoldoende en de samenhang ontbreekt. De basis voor het rapport zijn onderzoeken die het IGJ heeft uitgevoerd in zes regio’s.

Daarbij is vooral gekeken naar de samenwerking van de ggz met huisartsen en het sociaal domein. Deze schiet ernstig tekort. Het gevolg is dat psychische en sociale problemen van cliënten verergeren. Als de samenwerking beter wordt, zal dit leiden tot minder acute en gedwongen zorg en tot kortere wachttijden.

Het IGJ uit niet alleen kritiek naar de ggz, maar ook naar zorgverzekeraars, gemeenten en het ministerie van VWS. Waardering is er juist voor de inspanningen en betrokkenheid van individuele zorgverleners, die onder vaak hoge werkdruk het beste ervan maken. Maar het resultaat voor cliënten is uiteindelijk onvoldoende.

Link naar het rapport van het IGJ

Bron: mindplatform.nl

Dit bericht is 3735 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail