Inspectie genuanceerd over knuffelverbod in de zorg

Facebooktwitterlinkedinmail
mantelzorg
19 januari 2016 – De Inspectie voor de Gezondheidszorg nuanceert zijn uitspraak dat ,,iedere vorm van aanraking tussen zorgverlener en patiënt verdergaand dan een handdruk” uit den boze is. Zo meldt het Dagblad van het Noorden. 

Aanleiding is het ontslag van een psychiatrisch verpleegkundige van Lentis die klachten had gekregen over seksuele intimidatie van vier jonge vrouwelijke patiënten. De klachten van seksuele aard waren niet te bewijzen maar de man had toegegeven dat hij enkele cliënten bemoedigend bedoelde knuffels, een aai over de bol en een schouderklopje had gegeven. De inspectie wilde voorkomen dat de man zich opnieuw kon inschrijven in het beroepsregister.  De inspectie vond zulke aanrakingen niet professioneel.

Er kwam veel kritiek op dit ‘knuffelverbod’ en verpleegkundigen zijn zelfs een petitie begonnen.

De woordvoerder van de inspectie zegt nu dat de uitspraak in de context van de tuchtzaak gezien moet worden. ,,Een troostend gebaar mag best, zegt ze. ,,Het is niet zo dat er geen enkele vorm van aanraking is toegestaan. Maar met name bij psychiatrische patiënten moeten zorgverleners waken voor grensoverschrijdend gedrag en dan kan een aanraking in de ogen van de patiënt wel een probleem zijn.”

Kille zorg

De hoogleraar en medisch ethicus Marian Verkerk van het UMCG juicht het toe dat de inspectie het aanvankelijk scherp gestelde ‘knuffelverbod’ nu nuanceert. “In de gezondheidszorg gaat het ook om menselijk contact en het gevoel. Maar het is toch nuttig om het debat over menselijke aanraking in de zorg te voeren. Dat er duidelijke grenzen worden getrokken om misbruik en seksuele intimidatie te voorkomen, is geen reden om alle aanraking te verbieden. Er komt wel een heel kille vorm van zorg als de inspectie zou zeggen dat goede zorg alleen kan met gepaste distantie.’

Lees het hele artikel

Bron: dvhn.nl 

Dit bericht is 3508 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail