Psychiaters in loondienst staken vandaag massaal

Facebooktwitterlinkedinmail

17 januari 2017 – Ongeveer 1500 psychiaters die in loondienst werken gaan vandaag staken. Dat houdt in dat ze alleen bij spoedgevallen in actie komen. Reguliere afspraken zijn afgezegd. In plaats daarvan delen ze appels uit en gaan ze extra overleggen met cliëntenraden. In november kwamen de psychiaters ook al in actie. Ze willen dat hun werkgevers het werkgeversdeel van de verlaging van de pensioenpremie aan hen uitkeren, zo meldt de NOS.

Vanaf 1 januari 2015 is het maximale percentage voor pensioenopbouw verlaagd met ruim een kwart procent. Het maximumloon waarover pensioen opgebouwd mag worden, is beperkt tot €100.000. Dat betekent voor de psychiaters een flinke verlaging van hun pensioen. De werkgevers zeggen geen geld te hebben om het werkgeversdeel van de premie terug te geven.

Ongenoegen

Het conflict over de pensioenpremie komt bovenop het ongenoegen van psychiaters over hoe hun vak op allerlei manieren onder druk staat. “Die hoge deelname aan de actiedag is niet alleen te verklaren uit de pensioenkwestie,” zegt psychiater Isis Elzakker, werkzaam bij de grote GGZ-aanbieder Altrecht. “Al is dat zeker een belangrijk thema. Onze pensioenen gaan er al flink op achteruit, daarom willen we geld dat er wel is ook graag krijgen.”

In Nederland werken ongeveer 2100 psychiaters in dienstverband. “Dan kost teruggave van het werkgeversdeel van de verlaging van de pensioenpremie maximaal vier miljoen euro per jaar. Dat is nog niet eens een tiende procent van de jaaromzet in de GGZ.” De GGZ-instellingen zetten jaarlijks ruim vijf miljard euro om.

Schuld van de dokter

Psychiaters voelen zich volgens Elzakkers al geruime tijd in de kou gezet door allerlei ontwikkelingen die hun vakgebied raken. “De afbraak van de jeugdpsychiatrie. Minister Schippers die zegt dat de buurvrouw mensen met psychische klachten ook wel kan helpen. De overmatige administratieve belasting waar we mee te maken hebben. De manier waarop de psychiatrie in de media behandeld wordt, laatst weer zo’n artikel in Trouw dat antidepressiva nutteloos en schadelijk zijn. Als patiënten met een lichamelijke aandoening niet beter worden, dan ligt dat aan de ziekte. Maar als psychiatrische patiënten niet genezen, dan is het de schuld van de dokter. Dit conflict over het pensioen valt in een veel bredere bedding van wrevel.”

Bron: NOS

Dit bericht is 4065 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail