Het A-woord -Wat is er toch met Sam?

Facebooktwitterlinkedinmail

21 september 2020 – Vandaag start de EO met Het A-Woord, een feel good – serie over autisme. Ouders van kinderen met autisme zullen in deze serie veel herkennen. Bijvoorbeeld de goedbedoelde maar pijnlijke opmerkingen van familie en kennissen. De blikken van andere ouders op het schoolplein en de lange wachtlijsten als je hulp zoekt. 

Met Het A-Woord wil de EO onder meer laten zien hoe zwaar en ingewikkeld het kan zijn als je kind autisme heeft. Dit gebeurt op een prettige, lichtvoetige manier met veel ruimte voor humor. In de serie draait alles om de 6-jarige Sam die gek is op muziek. Thuis loopt hij de hele dag rond met een enorme koptelefoon op zijn hoofd, vrijwel onbereikbaar voor zijn omgeving. Omdat hij ontelbare liedjes uit zijn hoofd kent, noemen zijn ouders hem lange tijd liefkozend ‘ons wonderkind’. 

Dat verandert als Sam steeds vaker bijzonder gedrag laat zien. Op zijn eigen verjaardagsfeestje gaat hij bijvoorbeeld opeens overstuur op de grond liggen. Slapen doet hij alleen als hij door zijn moeder Mariël – een sterke rol van Lies Visschedijk – eindeloos wordt rondgereden in de auto. En tijdens de opening van zijn vaders nieuwe bedrijf gooit hij totaal onverwacht bierflesjes kapot. 

Hokje

Al gauw draait het in de familie nog maar om één vraag: wat is er toch aan de hand met Sam? Er ontstaan vermoedens van autisme. De dominante Mariël houdt echter lang vol dat Sam ‘gewoon een beetje anders is’ – ook als de omgeving daar steeds grotere vraagtekens bij zet. Een diagnose wil ze niet, uit angst voor stigma. ‘Hij is nog zo jong, ik wil niet dat hij nu al in een hokje wordt gestopt’, zegt ze vastberaden tegen een hulpverlener.

Duidelijk wordt al snel dat Mariël behoorlijk wat vooroordelen over autisme heeft. Als Sam zich op een dag in haar ogen ‘niet-autistisch’ gedraagt – ‘Hij liet empathie zien!’ –  is zij euforisch. Uiteindelijk – na een dramatische gebeurtenis – krijgt Sam toch de diagnose autisme. En dat blijkt voor iedereen vooral voordelen te hebben. 

Yellow Peppers 

‘Het A-Woord’ is een Nederlandse adaptatie van de Israëlische serie ‘Yellow Peppers’. Bij de totstandkoming van de Nederlandse serie spraken de makers met ervaringsdeskundigen om zo de serie te kunnen toespitsen op onze specifieke Nederlandse situatie. Inmiddels brachten meerdere landen al succesvolle eigen versies. De BBC maakte onlangs bekend om met een derde seizoen van hun versie ‘The A word’ te komen.

‘Het A-Woord‘ wordt in opdracht van de EO door Fiction Valley geproduceerd. De regie is in handen van Anna van der Heide (De Liefhebbers, Brammetje Baas) en Remy van Heugten (Gluckauf, de 12 van Oldenheim). De Nederlandse scenario’s zijn van Karin van der Meer (Als de Dijken Breken, Penoza) en Myranda Jongeling (Alleen op de Wereld).

Het A-woord.  Met veel Nederlandstalige muziek van onder andere Herman Brood, De Dijk en Anouk. Maandag 21 en 28 september, 5, 12, 19 en 26 oktober en 2 november 2020, om 21.35 op NPO1

Bron: autisme.nl / over.eo.nl 

NB  De eerste aflevering van Het A-Woord, over een gezin waarin het jongste kind autisme heeft, is maandag volgens Stichting KijkOnderzoek bekeken door gemiddeld 1.038.000 mensen.

Daarmee eindigde Het A-Woord  op de zesde plek in de lijst van best bekeken televisieprogramma’s op maandag. Het A-Woord bestaat uit zes afleveringen en wordt uitgezonden door de EO op NPO1.

Dit bericht is 3854 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail