Vroeg signaleren van autisme levert veel winst op

Facebooktwitterlinkedinmail

AUTISME, MEISJE

3 augustus 2016 – Er is een wereld te winnen als autisme sneller en beter herkend wordt. Dit meldt Mijn Gezondheidsgids. Ouders en kinderen kunnen dan beter begeleid worden zodat zich minder problemen ontwikkelen. Ook spaart het de samenleving kosten uit en kunnen we beter profiteren van de specifieke kwaliteiten van autistische mensen.

Autisme is een aangeboren aandoening die veel gevolgen kan hebben voor het dagelijkse leven. Mensen met autisme kunnen informatie uit hun omgeving niet goed ordenen. Hierdoor is het voor hen lastig om de wereld te begrijpen. Ook hebben autisten vaak moeite met veranderingen, sociale vaardigheden, communicatie en het aangaan van relaties.

De NVA pleit voor meer bijscholing aan artsen en andere zorgverleners die te maken krijgen met kinderen en volwassenen met autisme. Het begint met het herkennen van signalen. Huisartsen, jeugdartsen en medewerkers in kindcentra moeten structureler gaan werken met erkende screeninglijsten.’

“Vroegtijdige signalering heeft veel voordelen” stelt Swanet Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). “Omdat de hersenen van een jong kind nog plastisch zijn kan een kind makkelijker nieuwe vaardigheden aanleren. Ouders kunnen beter begeleid worden waardoor voorkomen kan worden dat ze vastlopen als mantelzorger of dat de ouder-kind relatie wordt verstoord. Bovendien is er bij vroegtijdig herkennen en behandelen minder kans dat er andere problemen zoals depressie, angsten of gedragsproblemen ontstaan”.

Bron: balansdigitaal.nl

Dit bericht is 4308 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail