Grootste internationale wetenschapsprijs voor cognitief neurowetenschapper Kia Nobre

Facebooktwitterlinkedinmail

8 juni 2022 – Kia Nobre, hoogleraar translationele cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit van Oxford, krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2022 toegekend. De prijs eert haar innovatieve aanpak om het menselijk brein in beeld te brengen en te begrijpen én de impact van dit werk op talrijke deelgebieden van de cognitieve neurowetenschappen, zoals aandacht, werkgeheugen, langetermijngeheugen en taal.

De Heinekenprijzen zijn de grootste internationale wetenschapsprijzen van Nederland. Elke twee jaar worden deze toegekend aan vijf gerenommeerde onderzoekers. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen draagt zorg voor het nominatie- en selectieproces. In de eerste week van juni wordt elke werkdag een laureaat van 2022 bekendgemaakt. De C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen werd eerder uitgereikt aan onder andere Robert Zatorre (2020) en Nancy Kanwisher (2018). De prijs is in 2006 in het leven geroepen door Charlene L. De Carvalho-Heineken.

Over het onderzoek

Nobre onderzoekt hoe onze hersenen signalen uit de omgeving en ons geheugen combineren om ervaringen te vormen en waarneming, aandacht, taal en gedrag te sturen. Ze richt zich onder andere op de vraag hoe ons brein de aandacht kan focussen op de meest relevante signalen uit de omgeving en de relevante items in ons kortetermijngeheugen. Ze zegt hierover zelf: “In de kern is selectieve aandacht het prioriteren en selecteren van relevante informatie door ons brein om te anticiperen en ons gedrag aan te passen. Op ieder moment is er een gigantisch aantal signalen beschikbaar, afkomstig van externe stimuli uit de omgeving en interne stimuli als herinneringen. Deze signalen concurreren continu met elkaar om verwerkt te worden in de hersenen. Het uitzoeken en samenvoegen van de meest relevante signalen te midden van alle afleiding is essentieel voor het opbouwen van een samenhangende zintuiglijke waarneming, het begrijpen en produceren van taal, en het volbrengen van alledaagse taken zoals koken of autorijden.”

Nobre benadrukt in haar onderzoek de cruciale rol van het geheugen bij het sturen van aandacht en gedrag.

Nobre’s onderzoeksgroep speelde een grote rol in het ontwikkelen van de kennis over hoe het netwerk voor controle van aandacht in het brein eruit ziet en functioneert. Zo ontdekte ze onder andere dat het brein in staat is om voorspellingen te doen over de timing van relevante gebeurtenissen, en dat deze voorspellingen bepalen waar we onze aandacht op richten en zo onze waarneming beïnvloeden. Recentelijk ontwikkelde Nobre nieuwe methoden om te onderzoeken hoe langetermijnherinneringen onze waarneming beïnvloeden. De kennis die Nobre opdoet over het brein gebruikt ze ook om te onderzoeken wat er misgaat bij neurodegeneratieve aandoeningen. Deze kennis over hoe het brein informatie verwerkt en een mentale ervaring creëert, is van groot belang voor bijvoorbeeld het onderwijs.

Jury roemt pioniersrol in cognitiewetenschap

De jury, met voorzitter Roshan Cools, hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, is onder de indruk van niet alleen de diepgang, maar ook de breedte van het onderzoek van Nobre, en de impact ervan. Ze noemt haar een baanbrekend en vooraanstaand onderzoeker, die de overgang van cognitieve psychologie naar cognitieve neurowetenschap heeft helpen pionieren. Nobre behoort hierbij tot de eersten die diverse revolutionaire technieken gebruikten om het brein in beeld te brengen. Zo maakte ze vroeg in haar carrière gebruik van het meten van hersenactiviteit via de elektrodes in het brein van epilepsiepatiënten, die deze elektroden geïmplanteerd hadden gekregen. Hiermee ontdekte ze nieuwe gebieden in de hersenen die een rol spelen in het verwerken van woorden. Dit was een grote doorbraak in het begrip van het taalnetwerk in het menselijke brein. Ook erkent de jury haar inzet voor het bevorderen van diversiteit en inclusie, voor haar uitzonderlijke mentor- en leiderschapskwaliteiten en noemt ze haar een rolmodel voor vrouwelijke wetenschappers.

Prijsuitreiking

De C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor Cognitieve Wetenschappen maakt deel uit van in totaal zes Heinekenprijzen voor kunst en wetenschap en vier Heineken Young Scientists Awards, die worden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam op donderdag 29 september 2022.

Bron: persbericht

 

Dit bericht is 1106 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail