GGZ Breburg in Tilburg doet isoleercel letterlijk de deur uit

Facebooktwitterlinkedinmail

26 september 2019 – Tegenwoordig heet ‘ie de ‘Extra Beveiligde Kamer’, oftewel de EBK. Een soort opvolger van de isoleercel, maar dan veel menselijker. Geen opsluiting meer tussen vier witte muren en onder tl-licht, maar een veel persoonlijkere benadering. GGz Breburg in Tilburg heeft de isoleercel de deur uit gedaan. Letterlijk en figuurlijk, zo meldt Hart van Nederland.

Op het terrein van de GGz-instelling staan negen deuren van isoleercellen. In een soort cirkel, het moet nu een kunstwerk voorstellen. Deuren met een boodschap. Ook letterlijk, want er staan teksten van ex-patiënten in gegraveerd. Soms lange teksten, soms enkele woorden of zelfs teksten met een knipoog. Een uitlaatklep voor de ex-patiënten.

GGz Nederland zegt dat er een afname in het aantal isoleercellen is. Maar er is nog geen sprake van ‘nul’. “Het verder uitbannen van separaties vraagt om een lange adem en investering in kennis en kunde. We werken aan de ambitie om niet te separeren”, aldus een woordvoerder. Zo krijgen medewerkers opleidingen om in moeilijke situaties beter toegerust te zijn.

Lees het hele artikel en bekijk het item bij Hart van Nederland

 

Dit bericht is 2491 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail