Waarschuwing: combinatie kruiden, zoals sint-janskruid, en pillen is risico

Facebooktwitterlinkedinmail

Hypericum perforatum - Sint Janskruid

Het RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) raden consumenten die kruidenpreparaten in combinatie met geneesmiddelen gebruiken aan om vóór het gebruik advies in te winnen bij hun arts of apotheker. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bepaalde combinaties van kruidenpreparaten en geneesmiddelen gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken.

Sommige kruidenpreparaten en geneesmiddelen werken elkaar tegen, waardoor de middelen minder effectief zijn. Zo kunnen preparaten met sint-janskruid de werking van middelen die gebruikt worden bij chemotherapie remmen. Ook komt het voor dat kruidenpreparaten en geneesmiddelen elkaar juist versterken, waardoor de kans op bijwerkingen groter wordt.

Onderzoek
Het RIVM heeft in opdracht van de NVWA voor een tiental kruidenpreparaten op basis van klinische onderzoeken bekeken hoe groot de gezondheidsrisico’s zijn. Het gaat om kruidenpreparaten met Amerikaanse ginseng, danshen (rode salie), geelwortel, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en (rode) zonnehoed. Bijvoorbeeld voor sint-janskruid zijn ernstige interacties beschreven.

Eerder onderzoek  toonde ook al de risico’s aan van het gebruik van sint-janskruid bij de bestrijding van depressie.

Sint-janskruid is ook niet helemaal zonder risico. Het kan leiden tot maagklachten, huiduitslag, vermoeidheid, rusteloosheid, hoofdpijn en verwarring. Ernstiger is de – weliswaar kleine  – mogelijkheid dat het kruid invloed heeft op de vruchtbaarheid, dat het dementie kan verergeren of bij gevoelige mensen een psychose kan uitlokken. En net zoals klassieke antidepressiva kan ook sint-janskruid een manische episode uitlokken bij mensen met een bipolaire stoornis. Het kruid kan bovendien een gevaarlijke interactie hebben met andere medicijnen. Als het samen met bepaalde antidepressiva wordt gebruikt, kan het leiden tot een potentieel levensbedreigende toename van de neurotransmitter serotonine. Verder kan het ook de werking van de anticonceptiepil, hartmedicatie en HIV-behandelingen verminderen. Lees hier meer over dit onderzoek 

Bron: rivm.nl /eoswetenschap.eu

Dit bericht is 180456 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail