Gele lintjes op World Suicide Prevention Day

Facebooktwitterlinkedinmail

28 juni 2022 – Wie geef jij een geel lintje? Wie zet jij in het zonnetje? Zaterdag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Een internationale dag waarop we stil staan bij de mensen die er niet meer zijn. En ook een dag waarop we aandacht geven aan manieren om te voorkomen dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfdoding.

In 2021 vonden 1.859 zelfdodingen plaats in Nederland, dat zijn er gemiddeld 5 per dag. Als je bedenkt dat elke zelfdoding zo’n 135 mensen raakt, betekent dat dus dat in 2021 iets meer dan 250.000 mensen geraakt zijn door het immense verdriet dat gepaard gaat met een zelfdoding. Het zijn treurige cijfers. Gezamenlijke actie is nodig. Ons doel is meer preventie en minder verdriet.

Geel lintje als compliment
Er gebeurt gelukkig steeds meer in Nederland. Op allerlei plekken wordt gewerkt aan preventie, van scholen tot schuldhulpverlening, van de GGZ tot het buurthuis, van de politie tot de gemeenten. Als iedereen een steentje bijdraagt kunnen we samen het zelfdodingscijfer in Nederland omlaag brengen. Om iedereen die een bijdrage levert in de schijnwerpers te zetten, zijn de gele lintjes in het leven geroepen. Geel is de internationale kleur voor hoop. Iedereen kan een lintje bestellen, bijvoorbeeld om je collega’s in het zonnetje te zetten. Doe daarbij een wit T-shirt aan, dan is het lintje goed zichtbaar.

Gratis bestellen  
Wil jij ook lintjes bestellen voor jezelf of anderen die zich sterk maken voor suïcidepreventie? De lintjes zijn gratis, bestellen kan via het formulier op de website van 113.nl. De lintjes worden omstreeks 1 september verstuurd.

Bron: 113.nl 

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Dit bericht is 4296 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail