Geld voor initiatieven die armoede in Nederland bestrijden

Facebooktwitterlinkedinmail

7 september 2021 – Het Oranje Fonds richt focus op armoede met Corona Sociaal Herstelfonds. Door de coronacrisis zijn veel Nederlanders in (diepere) armoede beland. Vanaf dinsdag 7 september kunnen projecten die zich inzetten voor mensen die in armoede leven een beroep doen op het Corona Sociaal Herstelfonds van het Oranje Fonds. Hierin is sinds de start in juni 4 miljoen euro beschikbaar gesteld waarmee sociale initiatieven problemen kunnen aanpakken die veroorzaakt of verergerd zijn door de coronacrisis. Eerder ging een oproep uit voor initiatieven met een focus op het bestrijden van eenzaamheid.

“Steeds meer coronamaatregelen verdwijnen, maar de gevolgen van corona blijven nog lange tijd voelbaar. Net zoals we in coronatijd voor elkaar klaarstonden, is het belangrijk dat we ook nu samen bouwen aan sociaal herstel”, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds. “Eerder stelde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 1 miljoen euro beschikbaar om eenzaamheid aan te pakken. Het is nu tijd om vanuit het herstelfonds sociale initiatieven te steunen die mensen helpen die door de coronacrisis in armoede zijn beland of nog meer financiële problemen hebben gekregen”.

Steun
Maar liefst een half miljoen Nederlanders leeft in armoede. Armoede raakt sommige groepen, zoals alleenstaande ouders, (tijdelijke) arbeidsmigranten, mensen met flexibele contracten of jongeren zonder startkwalificatie, extra hard. Daarnaast zijn er nieuwe groepen, zoals een deel van de zelfstandigen, in armoede geraakt door de crisis. Ook moesten veel sociale initiatieven die armoede in Nederland bestrijden hun werk tijdelijk stilleggen of hun werkwijze veranderen. Denk aan projecten die een bijdrage leveren op het gebied van armoedepreventie, participatie en ondersteuning van mensen in armoede en/of met schulden. Initiatieven die strijden tegen armoede die is ontstaan of verergerd door de coronapandemie kunnen nu bij het Oranje Fonds aankloppen voor steun via www.oranjefonds.nl/csh-armoede. Het Fonds biedt niet alleen financiële hulp, maar deelt ook kennis om initiatieven te versterken.

Sociaal herstel stimuleren
Het Corona Sociaal Herstelfonds werd in juni gelanceerd. Door de coronapandemie ervaren meer mensen gevoelens van eenzaamheid, nam armoede toe en is er meer behoefte aan vrijwillige zorg voor kwetsbare mensen. Met het fonds wil het Oranje Fonds niet alleen het belang van het sociale herstel benadrukken maar ook stimuleren. Samen kunnen we bijdragen aan de sociale wederopbouw van Nederland na deze ontwrichtende crisis. In 2022 staat het Oranje Fonds klaar voor initiatieven die aanvragen willen doen voor steun binnen het thema ‘zorgen voor elkaar’.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar niemand er alleen voor staat en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die dat streven delen. De steun bestaat uit kennis en netwerk, geld, tijd en erkenning. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Bron: persbericht

Dit bericht is 1360 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail