Geen verhoogd risico op psychische aandoeningen 5 tot 6 jaar na een abortus

Facebooktwitterlinkedinmail

19 april 2018 – Uit de eerste vervolgmeting van het onderzoek (Van Ditzhuijzen et al.,2017) bleek al dat vrouwen die nooit eerder psychische aandoeningen hadden gehad, in de periode van 2,5 tot 3 jaar na de abortus geen verhoogd risico hadden op het ontwikkelen van psychische problematiek. Voor vrouwen die wel al eerder psychische aandoeningen hadden gehad, gold dat zij in die periode mogelijk wel een iets verhoogd risico op hernieuwd optreden van aandoeningen hadden.

Uit de tweede en laatste vervolgmeting, 5 tot 6 jaar na de abortus, blijkt dat een abortus over het algemeen niet samenhangt met latere psychische aandoeningen, ook niet voor vrouwen die al eerder psychische problemen hadden meegemaakt. Het huidige onderzoek bevestigt hiermee resultaten van Amerikaans en Scandinavisch onderzoek, waaruit ook blijkt dat abortus het risico op psychische aandoeningen niet verhoogt.

De data van het onderzoek zijn vergeleken met data van NEMESIS-2 (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2). NEMESIS-2 is een studie naar psychische aandoeningen in de volwassen bevolking in Nederland (18 t/m 64 jaar). NEMESIS-2 wordt sinds 2007 door het Trimbos-instituut uitgevoerd.

Voor meer informatie over het onderzoek: Jenneke van Ditzhuijzen J.M.vanDitzhuijzen@uu.nl

Voor meer informatie over NEMESIS-2: Margreet ten Have mhave@trimbos.nl

Abstract:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022395617311895

Bron: trimbos.nl

Dit bericht is 2269 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail