Geen collectiviteitskorting meer? Zo kun je alsnog besparen op je zorgverzekering

Facebooktwitterlinkedinmail

21 oktober 2022 – In 2023 verdwijnt de collectieve zorgverzekering. Dit betekent dat zorgverzekeraars geen korting meer mogen geven op de basisverzekering. Daarnaast wordt de premie zoals vrijwel ieder jaar ook nu weer verhoogd, waardoor je waarschijnlijk duurder uit bent. Toch kun je alsnog besparen op je zorgverzekering. We geven je vijf tips;

Tip 1: bedenk welke zorg je nodig hebt
Ga voor jezelf na welke zorg je nodig hebt en vergelijk meerdere zorgverzekeraars. Zo vind je makkelijker een zorgverzekering die bij je wensen en behoeften past en weet je waar je het voordeligst uit bent. Het is sowieso handig om elk jaar opnieuw een vergelijking te maken. Je zorgbehoefte kan namelijk veranderen en ook de premies veranderen elk jaar.

Bekijk bijvoorbeeld met welke zorgverleners een zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. Wellicht biedt een goedkopere basisverzekering precies bij jouw zorgverleners altijd 100% dekking. Door goed te vergelijken kun je wellicht een goedkope zorgverzekering vinden.

Tip 2: hoe uitgebreid is je aanvullende verzekering? 
Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, betaal je wat meer dan als je alleen een basisverzekering afsluit. Waarschijnlijk heb je niet voor niets een aanvullende verzekering, maar weet je wat deze allemaal dekt? Misschien heb je een erg uitgebreid pakket gekozen wat meer kost, terwijl je ook met een kleiner aanvullend pakket de zorg vergoed krijgt die je nodig hebt.

Tip 3: heb je recht op zorgtoeslag?
Omdat een zorgverzekering relatief duur is, biedt de overheid zorgtoeslag aan Nederlanders met een lager inkomen. Dit is een maandelijkse bijdrage om de zorgverzekering betaalbaar te houden. Wellicht heb je hier recht op en kun je de zorgtoeslag gebruiken om een deel van je zorgpremie te betalen. Handig dus om te checken, dit doe je via de site van de belastingdienst.

Tip 4: kun je de premie in één keer betalen?
Als je er financieel de ruimte voor hebt, is het vaak voordeliger om je zorgpremie in één keer te betalen in plaats van per maand. Dit kan namelijk oplopen tot een korting van drie procent.

Tip 5: kun je je eigen risico verhogen?
Als je gezond bent en niet verwacht (hoge) zorgkosten te hoeven maken voor zorg, kan het handig zijn om je eigen risico te verhogen. Als je dit doet, krijg je namelijk meestal korting op je zorgpremie. Je kunt het eigen risico momenteel verhogen in stappen van € 100,- verhogen van € 385,- tot maximaal € 885,-. Ga wel goed voor jezelf na of het verstandig is om dit te doen. Als je namelijk toch onverwachts (veel) zorgkosten moet maken, kan het juist financieel nadelig zijn dat je in één keer een hoog bedrag moet betalen.

Bron: persbericht

Dit bericht is 8302 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail