Elke week 5 zelfmoord pogingen onder Belgische studenten

Facebooktwitterlinkedinmail

suicidepreventie_vvg.jpg.jpg.html
3 februari 2016 – Elke week proberen 5 studenten zich van het leven te beroven. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de UGent. De cijfers staan in De Morgen. Het aantal zelfmoorden en zelfmoord pogingen ligt in Vlaanderen hoger dan in de ons omringende landen.

In 2014 vertegenwoordigden de studenten 13,3 procent van alle geregistreerde zelfmoord pogingen, terwijl van alle Vlamingen slechts 3,6 procent studeert. In totaal ondernamen zo’n 2.071 Vlamingen een zelfmoord poging.

“Jongeren van 15 tot 19 jaar en studenten lopen inderdaad het grootste risico”, zegt Gwendolyn Portzky van de UGent. Zij ervaren vaak voor het eerst grote negatieve gebeurtenissen, zoals een relatiebreuk of slechte resultaten. Ook de ontwikkeling van hun hersenen speelt een rol. “Dat kan ertoe leiden dat studenten sneller suïcidale gedachten omzetten in gedrag”, zegt Portzky.

De Eenheid voor Zelfmoord onderzoek ontvangt jaarlijks de registratiegegevens van 37 ziekenhuizen met een spoeddienst. Het aantal pogingen van studenten zal in werkelijkheid nog een stuk hoger liggen, omdat niet alle ziekenhuizen hun cijfers doorgeven.

Hoeveel studenten jaarlijks zelfmoord plegen is onduidelijk. In 2013 stierven 1.052 Vlamingen door zelfdoding, 87 van hen waren tussen de 15 en 24 jaar oud, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2000, toen 116 jongeren zichzelf om het leven brachten.

Zit u zelf met vragen rond zelfmoord, neem dan contact op met de zelfmoordlijn, op het telefoonnummer 1813, of met Tele-Onthaal, op het nummer 106.

In Nederland kunt u contact opnemen met 113online.nl of bel 0900 – 0113

Bron: deredactie.be

Dit bericht is 2543 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail