Eén hersennetwerk verantwoordelijk voor zes psychische aandoeningen?

Facebooktwitterlinkedinmail

19  februari 2023 –  Is één hersennetwerk verantwoordelijk voor zes verschillende psychische aandoeningen? Comorbiditeit is een veel voorkomend fenomeen. Gezien er zo veel overlap is, vermoeden wetenschappers dat er een neurobiologische verklaring is voor verschillende aandoeningen.

Neurologie en psychiatrie
Om dit verder te belichten, bekeek een onderzoeksteam verbonden aan het Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts, verschillende neurologische en psychiatrische datasets. Ze kwamen erachter dat er mogelijk een relatie bestaat tussen één specifiek hersennetwerk en depressie, angststoornissen, schizofrenie, bipolaire stoornissen, verslaving en obsessief-compulsieve stoornissen (OCS).

Transdiagnostisch netwerk
Door een significant, gevoelig en specifiek transdiagnostisch hersennetwerk voor psychiatrische ziekten te identificeren, heeft het team een aantal mogelijke nieuwe richtingen geopend voor vervolgstudies, waaronder het analyseren van bestaande fMRI-datasets om te zien of neurale activeringspatronen hetzelfde circuit volgen en het onderzoeken van op het circuit gebaseerde verschillen tussen psychiatrische stoornissen. Het team is ook van plan Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) te gebruiken om het netwerk te moduleren, met name met het achterste pariëtale gebied als doelwit.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Nature Human Behavior.

Bron: nedkad.nl 

Dit bericht is 1391 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail