Dit kun je doen als je vermoedt dat iemand zelfmoord overweegt

Facebooktwitterlinkedinmail

12 september 2019 – Afgelopen dinsdag was het  Wereld Suïcide Preventiedag. Heb je het vermoeden dat een naaste of iemand in je omgeving misschien suïcidaal is? Het beste dat je kunt doen, is “altijd praten, altijd vragen,” zegt emeritus-hoogleraar zelfmoordpreventie Ad Kerkhof.

Ook GZ-psycholoog Anjo van Driel bevestigt dat. “Praten is als lucht toelaten in een broeiende heksenketel. De spanning gaat van het onderwerp af en het wordt steeds minder waarschijnlijk dat iemand tot handelen overgaat.”

Van Driel werkt bij de zelfmoordpreventielijn 113. Daar spreekt en begeleidt ze vaker mensen die zich zorgen maken over naasten die zelfmoord overwegen. “Wij merken bij 113 dat naasten het heel spannend vinden om het aan te kaarten, omdat het gaat over leven en dood. Soms zeggen ze dan: ik wil er niet aan, ik benoem het niet. Terwijl we eigenlijk weten: wat het meeste helpt, is gewoon praten.”

Hoe je iemand helpt die zelfmoordgedachten heeft

  • Als je onzeker bent of het gesprek niet aandurft, bel de 113-crisislijn
  • Download de VraagMaar-app als je het gesprek van tevoren wil oefenen
  • Ga het gesprek aan, praten haalt druk van de ketel
  • Help zoeken naar professionele hulp
  • Blijf erbij en bied contact. Ga samen leuke dingen doen, zorg voor afleiding
  • Zorg ook goed voor jezelf. Ken je eigen grenzen en probeer het probleem niet samen op te lossen: daar is de hulpverlener voor

Hoe ga je het gesprek aan?
“Als je vermoedt dat iemand suïcidaal is, kun je er het beste naar vragen”, zegt Kerkhof. Als oud-hoogleraar aan de VU in Amsterdam, deed hij in het verleden veelvoudig onderzoek naar zelfmoordpreventie. “Mensen vinden het prettig als je de vraag stelt. Het geeft aan dat je betrokken bent en dat je het de moeite waard vindt.”

Lees het hele artikel op NU.nl 

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0900-0113 of chat via  113.nl.

Dit bericht is 8372 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail