Digitaal monument voor en door slachtoffers van geweld in de jeugdzorg

Facebooktwitterlinkedinmail

30 juli 2021 –  De Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg (Commissie De Winter) publiceerde op 12 juni 2019 haar eindrapport over geweld in de Nederlandse jeugdzorg sinds 1945. Daaruit blijkt dat veel kinderen slachtoffer zijn geworden van lichamelijk en geestelijk geweld in de jeugdzorg. En de overheid heeft onvoldoende gedaan om geweld in de jeugdzorg te voorkomen. Wat de slachtoffers in hun jeugd hebben meegemaakt heeft ze vaak voor het leven getekend.  

Erkenning
Eén van de aanbevelingen uit het rapport van de Commissie was het bieden van erkenning aan de slachtoffers van geweld in de jeugdzorg en het verbeteren van het hulpaanbod. Uit gesprekken met lotgenoten(organisaties) en uit een enquête kwam naar voren dat erkenning mede tot uiting kan komen via een website en documentaire. Dit digitaal monument is nu gerealiseerd met de lancering van de website www.blijvendvertellen.nl en de documentaire ‘Slachtoffers vertellen; geweld in de Nederlandse jeugdhulp sinds 1945’.

Website en documentaire als erkenning van het leed van de slachtoffers

Op de website staat informatie over wat er is gebeurd, worden verhalen van slachtoffers verteld en vind je een overzicht van hulp en ondersteuning. In de documentaire vertellen slachtoffers indrukwekkende en schokkende verhalen over het geweld dat ze meemaakten. Hiermee krijgen de mannen en vrouwen die het geweld ondergingen een gezicht. De documentaire is ook op de website Blijvendvertellen.nl geplaatst.

Maatregelen
De website en documentaire vormen onderdeel van een breder pakket erkenningsmaatregelen. Ga voor meer informatie over het maatregelenpakket naar de website van de Rijksoverheid. 

Bron: denederlandseggz.nl

Dit bericht is 1470 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail