De Nederlandse Vereniging voor Autisme doet melding van zorgfraude bij CBR

Facebooktwitterlinkedinmail

12 oktober 2019 – De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) heeft melding gedaan van zorgfraude bij het Centraal bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De afgelopen maanden ontving de NVA tientallen meldingen van haar leden over ernstige misstanden bij de medische test die mensen met autisme verplicht moeten ondergaan.

Zodra iemand bij het CBR aangeeft de diagnose ‘autisme’ te hebben, moet men een verklaring hebben van een medisch specialist. Deze zogenaamde ‘gezondheidskeuring’ wordt gedaan bij een door het CBR aangewezen keuringsarts. Recentelijk heeft de NVA al bericht over de enorme wachtlijsten en de onduidelijkheden rondom de keuringen.

De afgelopen maanden heeft de NVA van tientallen leden vernomen dat er niet alleen lange wachttijden zijn, maar dat er sprake is van frauduleuze praktijken bij de keuringsartsen. Zo zijn er meldingen binnengekomen over keuringsartsen die enkel contante betalingen accepteren, keuringsartsen die weigeren een factuur te overleggen, keuringsartsen die ter plekke de kosten verhogen (bij niet betaling slaagt men niet), keuringsartsen die facturen sturen met niet-uitgevoerde werkzaamheden, keuringsartsen die onduidelijke testen uitvoeren die niet relevant zijn (ogentest bij autisme).

Zorgfraude
Het CBR is verantwoordelijk voor het controleren van de keuringsartsen, en daarom zijn zowel het CBR als het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al eerder door de NVA geïnformeerd over bovenstaande meldingen. Er wordt echter niet opgetreden. Hierdoor blijft dit systeem in stand en faciliteert het CBR deze vorm van zorgfraude.

Extra schrijnend is het feit dat juist de groep mensen die al een extra uitdaging zoals autisme heeft, slachtoffer is van de wantoestanden bij het CBR. Karol Henke, directeur NVA: “Dat het een puinhoop is bij het CBR was wel duidelijk, maar dat er zelfs strafbare feiten worden gepleegd en dat men weigert dit aan te pakken, verbaast ons evengoed. De integriteit van de Rijksoverheid is hier echt te grabbel gegooid. Hoog tijd dat deze ernstige misstanden worden aangepakt.”

De NVA roept Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dan ook op om op de kortst mogelijke termijn een onafhankelijk onderzoek te starten naar de handelswijze van het Ministerie Infrastructuur en Waterstaat en het CBR, zodat de uitbuiting van mensen met bijvoorbeeld autisme bij het CBR een halt kan worden toegeroepen.

Bron: autisme.nl 

Dit bericht is 3116 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail