Cliëntenraad neemt met geaccrediteerd symposium voortouw in suïcidepreventie

Facebooktwitterlinkedinmail

26 maart 2021 – Experts vrezen dat Corona tot een grote toename in het aantal suïcides kan leiden. De cliëntenraad van GGZ Rivierduinen merkte dat er binnen de organisatie veel belangwekkend onderzoek wordt gedaan naar nieuwe manieren om suïcide te voorkomen, maar dat dit niet op de werkvloer bekend is. Uit pure ongerustheid besloot de raad zelf nascholing te regelen voor de psychiaters, psychologen en verpleegkundigen van Rivierduinen. Door de accreditatie (=nascholingspunten) voor het symposium aan te vragen, maakte de cliëntenraad het makkelijker voor de behandelaren om het symposium bij te wonen. Rivierduinen heeft top-onderzoekers in dienst en met de presentaties van eigen onderzoek van deze medewerkers kon probleemloos een programma worden samengesteld dat aan de strengste accreditatie-eisen voldeed.

Dus luisterden zo’n 125 behandelaren drie uur lang aandachtig naar Derek de Beurs, programmahoofd van het Trimbos instituut, die de plus- en minpunten belichtte van een nieuwe app die in real time de gemoedstoestand van de gebruiker bijhoudt. De crisisdienst komt bij uitstek in aanraking met acuut suïcidale mensen. Daar omheen staan echter altijd zo’n 4 à 5 naasten, die vaak compleet in paniek zijn en geen idee hebben wat ze moeten doen. Verpleegkundig specialist Hans van der Weijden vertelde over zijn onderzoek om deze naasten handvatten te geven om a) zelf overeind te blijven en b) te leren omgaan met hun suïcidale naaste.

Geneesheer-directeur Remco de Winter geniet landelijke bekendheid door zijn onderzoek naar suïcide. Verrassend genoeg vraagt hij zich af of suïcide wel bij de GGZ thuishoort. Moet iedere poging een psychiatrisch label krijgen? Ongetwijfeld de meeste indruk maakte het verhaal van Edgar van Wingerden – als ervaringsdeskundige o.a. werkzaam bij Stichting Lumen. Redelijk nuchter vertelt hij over de suïcide van zijn vader en hoe daarna het gezin uiteenviel. Pas na lange jaren van diepe ellende koos hij voor het leven en hervond hij zijn stabiliteit. Onvermoeibaar helpt hij nu anderen en waarschuwt: vaak is de daad een impuls – houd gevaarlijke spullen uit de buurt van de cliënt. Iedereen is diep getroffen door zijn verhaal en over de chat regent het complimenten.

Door dit symposium weten de medewerkers van Rivierduinen elkaar nu beter te vinden. En al houdt het maar één wanhopige cliënt in leven, dan is het voor de cliëntenraad al de moeite waard.

Bron: persbericht

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Dit bericht is 1471 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail