Chatgroep voor mensen die worstelen met een eetstoornis

Facebooktwitterlinkedinmail

30 oktober 2020 – Vanaf zaterdag 7 november kunnen mensen die worstelen met een eetstoornis terecht in een speciale online chatgroep van Proud2Bme.nl. Het platform is de grootste online community in Nederland en België voor mensen met een eetstoornis of eetprobleem. Proud2Bme biedt deze service gratis aan, waarbij deelnemers anoniem kunnen meepraten en –lezen. De groepschat wordt begeleid door een ervaringsdeskundig psycholoog van Proud2Bme en is iedere zaterdag geopend van 13:00 tot 15:00 uur via chat.proud2bme.nl.

In een onderzoek– uitgevoerd door GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en het Leids Universitair Medisch Centrum samen met Amerikaanse collega’s van de University of North Carolina Chapel Hill – zijn meer dan duizend Amerikaanse en Nederlandse jongvolwassenen met een eetstoornis gevraagd naar de effecten van de coronapandemie op hun eetstoornis. Voor veel mensen zijn de effecten negatief: ze zijn minder gaan eten, hadden meer eetbuiten, vertoonden vaker compensatiegedrag en de angst om niet te kunnen bewegen groeide. “Bij deze tweede golf en daarmee gepaard gaande maatregelen zou de situatie van deze kwetsbare groep nog ernstiger kunnen worden”, zegt Eric van Furth, bijzonder hoogleraar eetstoornissen en directeur bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula.

Ruimte om te praten

In de chat die Proud2Bme aanbiedt is ruimte om over bovenstaande zaken te praten en vragen te stellen. Omdat het om een groepschat gaat, kunnen deelnemers elkaar steunen en advies geven op basis van hun ervaring. Op verzoek zijn gastbegeleiders aanwezig zoals een arts of viroloog, zodat deelnemers specifieke vragen aan hen kunnen stellen. De deelnemers kunnen zelf aangeven welke professionals ze graag willen spreken.

Laagdrempelig contact

Nadine Fischer, hoofdredacteur van Proud2Bme: “Wij vinden het belangrijk dat mensen een plek hebben waar ze terecht kunnen met hun verhaal of vragen over de coronatijd in combinatie met een eetstoornis. Soms is hulp vragen aan de huisarts of je verhaal delen met een naaste net een stap te ver of is die mogelijkheid er simpelweg niet. Bij ons kan iedereen laagdrempelig, gratis en anoniem in contact komen met lotgenoten, ervaringsdeskundigen en professionals.”

Details
Wat? 
Online chat: ‘Een eetstoornis in coronatijd’
Wanneer? Vanaf 7 november iedere zaterdag van 13:00 – 15:00 uur
Hoe? Aanmelden kan gratis en anoniem aan via chat.proud2bme.nl
En verder? Op www.Proud2Bme.nl vind je algemene informatie over eetstoornissen en worden er iedere dag nieuwe blogs geplaatst door ervaringsdeskundige redacteuren. Met een account op www.Proud2Bme.nl kun je naast deelname aan de speciale coronachat ook deelnemen aan alle dagelijkse reguliere chats en berichten plaatsen op het forum.

Bron: persbericht

Dit bericht is 6349 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail