Carel Muller, vernieuwer van de psychiatrie in de jaren 70, overleden

Facebooktwitterlinkedinmail

27 februari 2020 – Oud-Directeur Carel Muller van de psychiatrische instelling Nieuw-Dennendal is op 82 jarige leeftijd overleden. Zijn pleidooi voor een zo normaal mogelijk leven voor mensen met psychiatrische aandoeningen leidde begin jaren 70 tot een heftige controverse in Nederland zo meldt de NOS.

Psycholoog Muller kwam in de jaren 60 bij psychiatrisch zorgcentrum Dennendal in Den Dolder werken.  De wijze waarop met patiënten werd omgegaan stond hem tegen. Hij vond dat ze onnodig werden gedehumaniseerd en gehospitaliseerd.

Als psychiatrisch directeur van Dennendal besloot Muller dat het radicaal anders moest. Hij voerde een aantal veranderingen door die de patiënten uit hun isolement moesten halen en hen meer betrokken bij het maatschappelijk leven buiten de inrichting.

‘Dennendal’ werd symbool voor de tijdgeest in de jaren zeventig  waarin op allerlei terreinen gevestigde belangen botsten met radicale vernieuwingsidealen. Muller bleef, ondanks kritiek, aan zijn standpunten vasthouden, gesteund door een groot deel van zijn personeel, ouders van bewoners en sympathisanten.

Opvallend is dat veel van de ideeën van Muller en de zijnen niet veel later werden doorgevoerd in de geestelijke gezondheidszorg. Muller maakte dat niet meer mee. Hij verliet na zijn ontslag de zorg en werd later docent op de Sociale Academie in Groningen.

Bron en uitgebreid artikel : nos.nl 

 

Dit bericht is 4079 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail