BN’ers eerlijk over hun psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

2 november 2018 – Zes bekende Nederlanders onder wie Filemon Wesselink, Sofie van den Enk en Herman Koch vertellen deze maand in Psychologie Magazine open over hun paniekaanvallen, eetstoornis, autisme, depressie en burn-out.

Vrijwel iedereen krijgt weleens te maken met psychische klachten, maar meestal houden we onze kwetsbaarheden, worstelingen en rare trekjes verborgen. Dit blijk uit onderzoek van Psychologie Magazine onder een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

In een bijzonder themanummer laat het magazine zien dat het tijd is voor een andere kijk op psychische kwetsbaarheden: iedereen heeft aanleg voor angst, depressie of zelfs psychose in zich en dat hoeft niet alleen maar belemmerend te zijn.

Een paar opvallende onderzoeksresultaten: 

    • Slechts 4% van de Nederlanders zegt geen enkele psychische klacht uit de speciale checklist van Psychologie Magazine te herkennen (vooral mannen van boven de 65 met een middelbare beroepsopleiding)
    • Een derde van de Nederlanders bezocht een psycholoog (en ruim twee derde denkt baat te hebben bij gesprekken met een psycholoog of coach)
    • Hoewel we vrij makkelijk vertellen over ons bezoek aan een psycholoog, praten we nauwelijks over de redenen waaróm we hulp zoeken
    • Meer dan een derde verzweeg hoe hij zich echt voelde, uit angst erom veroordeeld te worden
    • Meer dan de helft van de mensen die niet vertelde over zijn psychische klachten, vindt dat hij deze zelf moet oplossen

Kortom: iedereen heeft wel iets. Zelfs mensen die bekend of succesvol zijn in het dagelijks leven.

“Het leek wel of ik doodging”, vertelt schrijver Herman Koch over een van zijn paniekaanvallen. 

 “Ik vermeed het leven buiten, maar was ook doodsbang voor de leegte”, zegt presentatrice Sofie van den Enk over haar depressies. 

 “Met mijn psycholoog analyseer ik dingen waar ik door mijn autisme tegenaan loop”, vertelt Filemon Wesselink. 

Nieuwe trend
De resultaten van het Psychologie Magazine onderzoek sluiten aan bij andere grote bevolkingsonderzoeken en een nieuwe trend in de psychiatrie: we moeten af van het onderscheid tussen ‘gek’ en normaal. Psychische klachten bestaan in allerlei gradaties en fluctueren van moment tot moment. Iedereen heeft kwetsbaarheden én krachten.

 Meepraten op social media? #iedereenheeftweliets Vul de checklist in op psychologiemagazine.nl/checklist en zie meteen hoe je scoort ten opzichte van de rest van Nederland.

Bron: persbericht

Dit bericht is 15376 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail