Blijf niet onnodig lang rondlopen met psychische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

12 mei 2020 – Tijdens de coronacrisis is het aantal verwijzingen naar de geestelijke gezondheidszorg sterk teruggelopen. Tegelijkertijd blijkt uit een enquête van het Trimbos-instituut dat de psychische gezondheid van een op de drie Nederlanders verslechterd is ten opzichte van de periode vóór corona.

Voorzitter van GGZ Nederland Jacobine Geel maakt zich zorgen. In het consumentenprogramma Kassa van afgelopen zaterdag zei zij hierover: “Klachten verergeren doorgaans als mensen er te lang mee rondlopen.” Ze raadt mensen aan om niet onnodig lang met klachten te blijven rondlopen, maar ermee naar de huisarts te gaan. “Het is een verantwoordelijkheid van alle relevante partners – ggz, huisartsen, maar ook de GGD, de politie en wijkteams om te helpen om in beeld te brengen wie welke zorg en ondersteuning nodig heeft.”

Beeldbellen
De sector heeft de afgelopen tijd gezocht naar alternatieven om zoveel mogelijk te kunnen doorbehandelen, en tegelijkertijd het risico van besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te maken. Niet alleen eHealth, maar ook beeldbellen heeft een vlucht genomen. In een aantal situaties bleek beeldbellen een goed alternatief, en kon hiermee worden voorkomen dat behandelingen helemaal stil kwamen te liggen.

Toch ziet voorzitter Jacobine Geel beeldbellen niet als vervanging voor een gesprek face-to-face met de behandelaar. “Niet alle problemen kunnen op afstand behandeld worden, en niet voor iedere cliënt is beeldbellen een passende vervanging van een echte ontmoeting. Zoals onze richtlijn ook duidelijk aangeeft gaat het altijd om een gezamenlijke afweging tussen patiënt en behandelaar. Die is nu én in de toekomst noodzakelijk bij het kiezen van de best passende vorm van zorgverlening.”

Bekijk hier de uitzending terug.

Bron: ggznederland.nl

Dit bericht is 1816 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail