Bevorder je gezondheid met een ochtendroutine

Facebooktwitterlinkedinmail

24 december 2023 – Of je nu een ochtendmens bent of niet: een goed gekozen ochtendroutine kan je helpen om de dag gezond en bewust te beginnen.  Een ochtendroutine kan een positieve invloed hebben op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Elke dag beginnen met dezelfde ochtendroutine kan bijdragen aan het verbeteren van je algehele welzijn, productiviteit en mentale gezondheid.  Wil je dat ook eens proberen? Met deze tips begin je je dag goed. 

Hier zijn enkele redenen waarom een ochtendroutine belangrijk kan zijn:

  1. Stabiliseert je humeur: Een ochtendroutine kan helpen bij het stabiliseren van je humeur en het verminderen van stress. Het geeft je de tijd om rustig wakker te worden en jezelf voor te bereiden op de dag, waardoor je beter in staat bent om stressvolle situaties aan te pakken.
  2. Verhoogt productiviteit: Door je dag te beginnen met een gestructureerde ochtendroutine, kun je je concentratie en focus verbeteren. Dit kan leiden tot een verhoogde productiviteit gedurende de rest van de dag.
  3. Bevordert zelfdiscipline: Het handhaven van een ochtendroutine vereist zelfdiscipline. Door consistent te zijn in je ochtendgewoonten, kun je een gevoel van controle en zelfbeheersing opbouwen, wat zich kan uitbreiden naar andere aspecten van je leven.
  4. Optimaliseert gezondheid: Een ochtendroutine kan activiteiten bevatten zoals lichaamsbeweging, gezond eten en voldoende hydratatie. Deze gewoonten dragen bij aan een gezonde levensstijl en fysieke gezondheid.

Succesvoller? 

De schrijver Al Helrod schreef het boek Miracle Morning. Hij adviseert om de wekker een uur eerder te zetten en dan een ritueel van zes stappen uit te voeren. Deze stappen zijn: mediteren, het uitspreken van affirmaties (teksten die je overtuigingen sterker maken), visualiseren (jezelf zien zoals je graag zou willen zijn), bewegen, lezen en schrijven. Helrod trekt er dagelijks een uur voor uit, maar dat kan ook langer – of juist veel korter. Als je alles één minuut doet, ben je ook al goed bezig, aldus Helrod. Wel een typisch Amerikaans boek wat succes belooft als je er maar in gelooft…

Klein beginnen 

Gedragsonderzoeker B.J. Fogg schreef het boek Kleine gewoontes. Fogg doet veel onderzoek naar gezond gedrag en ontdekte dat er drie dingen heel belangrijk zijn als je gezonder wilt gaan leven. Ten eerste is dat motivatie.  Hoe kun je dan toch elke dag je gezonde ochtendritueel aanhouden? De tweede tip is ; koppel het nieuwe gedrag aan iets dat je al gewend bent te doen. Gaat de wekker? Drink dan het glas water dat naast je bed staat. Poets je je tanden? Mediteer dan. De derde tip van Fogg is om de actie klein te maken. Al doe je maar één push-up, of mediteer je maar een minuut. Geef jezelf bij iedere nieuwe gewoonte een schouderklopje. Ons brein werkt zo dat we – door die eerste stap te nemen – al snel meer push-ups willen maken. of langer willen mediteren.  De principes van Fogg kun je gebruiken om je eigen gezonde ochtendritueel te maken.

Hier zijn enkele tips om een effectieve ochtendroutine te creëren:

  1. Vroeg opstaan: Sta op een vast tijdstip op, zelfs in het weekend, om je lichaam en geest te helpen wennen aan een consistente slaap-waakcyclus.
  2. Hydratatie: Begin je dag met een glas water om je lichaam te hydrateren na een nacht van vasten, zodra de wekker is gegaan.
  3. Beweging: Integreer lichte lichaamsbeweging in je ochtendroutine, zoals stretchen, yoga of een korte wandeling, om je energieniveau te verhogen, nadat je van het toilet komt.
  4. Meditatie of mindfulness: Neem de tijd voor meditatie of mindfulness om je geest te kalmeren en je mentale helderheid te vergroten, als je  je tanden poetst of als je waterkoker aan staat voor de thee.
  5. Denk iets positiefs over je lichaam terwijl je onder de douche staat
  6. Gezond ontbijt: Eet een voedzaam ontbijt om je metabolisme op gang te brengen en voldoende energie te hebben voor de dag en neem da gelijk even de tijd om je dag te plannen, zodat je een duidelijk beeld hebt van je taken en doelen.
  7. Digitale detox: Beperk het gebruik van elektronische apparaten in de ochtend om jezelf de ruimte te geven voor reflectie en rust.

Pas deze tips aan op je persoonlijke voorkeuren en behoeften, en experimenteer om te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Het belangrijkste is consistentie en het creëren van een ochtendroutine die past bij jouw levensstijl.

En tot slot… ben je geen ochtendmens? Ook in de avond kun je een gezond ritueel voor jezelf creëren . Het laatste uurtje voordat je gaat slapen wijden aan wat oefeningen, lezen, mediteren of een avondwandeling.  Net zo gezond als het ochtendritueel en draagt bij aan een goede nachtrust  bovendien!

Bron: persbericht

Dit bericht is 1701 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail