Aparte kamers voor verwarde personen bij spoedeisende hulp MCH Westeinde

Facebooktwitterlinkedinmail

2577757

15 maart 2016 – Verwarde personen zorgen voor toenemende druk op de hulpverlening. De nieuwe spoedeisende hulp van het MCH Westeinde, die in 2017 opengaat, krijgt twee aparte kamers voor psychiatrische patiënten, zo meldt het AD

De aparte kamers moeten voor meer rust zorgen voor  zowel de psychiatrische patiënten als de andere patiënten. ,,De eerste hulp is vaak een heksenketel,” zegt Frans de Voeght, hoofd spoedeisende hulp (SEH) in MCH Westeinde. ,,Psychiatrische patiënten zijn gevoelig voor prikkels. Daarbij brengen ze zelf soms onrust met zich mee.”

Het aantal psychiatrische patiënten op de eerste hulp neemt snel toe, ziet De Voeght. ,,Er zijn tegenwoordig meer verwarde personen terwijl er minder worden opgenomen in instellingen. Elke dag zien we hier wel één of twee mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan.”

Op de eerste hulp worden verwarde personen niet als aparte groep geregistreerd, maar dat hun aantal toeneemt blijkt wel uit de vele meldingen van overlast door verwarde personen bij de politie Eenheid Den Haag. Het aantal meldingen steeg van 3723 in 2011 naar 6863 in 2015.
Bij de Opvang Verwarde Personen (OVP) van de politie kwamen in 2015 2500 personen terecht. Van hen ging 30 procent door naar de eerste hulp van het ziekenhuis, bijvoorbeeld vanwege een overdosis medicijnen.

Ggz-Aanbieder Parnassia wil ook meer maatregelen. Dennis Bal, namens de zorginstelling projectleider van de OVP bij de politie, pleit voor een speciale ambulance, de psycholance,  om mensen in psychische nood mee te vervoeren. Het huidige ambulancepersoneel mag patiënten niet gedwongen vervoeren. Bovendien zijn de huidige ambulances niet ingericht op mensen met psychische problemen.

Bron: ad.nl

Dit bericht is 2585 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail