Antidepressiva ook voorgeschreven bij somatische klachten

Facebooktwitterlinkedinmail

25 februari 2019 – Omdat met name de bijwerkingen door antidepressiva de laatste tijd veel in het nieuws zijn geweest, brengt onderzoeksinstituut Nivel het gebruik van antidepressiva in Nederland nog eens in kaart. In 2017 kregen ongeveer één miljoen Nederlanders het medicijnsoort voorgeschreven, maar lang niet iedereen die een antidepressivum gebruikt heeft depressieve klachten. Dit meldt Nivel.

In 2011 slikte ongeveer 7 procent van de patiënten een antidepressivum, waarvan de helft voor een depressie, een kwart voor angst en in overige gevallen voor somatische problemen (dit zijn vaak oudere antidepressiva). Patiënten gebruiken lang niet altijd langdurig een antidepressivum. Vijf jaar later slikte 38 procent van de gebruikers nog een SSRI (moderne antidepressiva), en 35 procent een ouder antidepressivum. Met name bij depressies, wordt het gebruik langer voortgezet.

Op dit moment is het Amsterdam UMC, samen met Nivel en andere partijen bezig met onderzoek naar het voorschrijfgedrag onder huisartsen. Hier blijkt namelijk nog veel verschil tussen te zitten. Om eenduidiger voor te kunnen schrijven, is een richtlijn nodig, zegt Nivel. Niet alleen voor voorschrijven, maar ook voor het afbouwen van het gebruik.

Bron: Nationale zorggids

Dit bericht is 4790 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail