Agressie bij gedetineerden met psychoses beter verklaard door frustratie

Facebooktwitterlinkedinmail

8 april 2024 – Psychotische klachten van gedetineerden zijn ernstig, maar niet de oorzaak van geweld. Incidenten met agressie ontstaan vanuit boosheid over beperkingen, onvrede over de begeleiding en soms verveling. Dit blijkt uit het onderzoek van klinisch psycholoog Janneke van Beek die een groep gedetineerden onderzocht.

Agressie is problematisch
Agressie door gedetineerden met een ernstige psychiatrische aandoening is een probleem in penitentiaire inrichtingen. Vanuit zorg en veiligheid vraagt dat om behandeling en bijsturing. Van Beek: “In mijn onderzoek worden de karakteristieken van het ziektebeeld van deze mensen en de relatie van de symptomen met agressief gedrag onderzocht. Ook de redenen voor agressie komen aan bod.”

Meer aandacht voor frustratie
Ernstige psychotische symptomen vallen erg op en daardoor kunnen de redenen voor agressie buiten beeld blijven. Hoewel behandeling van symptomen belangrijk is, lost dat niet de oorzaak van het gedrag op. “Voor goede zorg en veiligheid is het belangrijk om ook waar mogelijk iets te doen aan de frustraties van de gedetineerden. Bijvoorbeeld door therapeutische interventies, maar ook door te zoeken naar aanpassingen in de  beperkingen, de bejegening en de activiteiten”, aldus Van Beek.

Bron: vu.nl

Dit bericht is 906 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail