ADHD kan ook slaaptekort zijn

Facebooktwitterlinkedinmail

slaap, slapen, blauw licht

10 december 2015 – Wanneer een kind hyperactief, opstandig, slecht geconcentreerd en impulsief lijkt, is de diagnose al snel adhd. Maar de oorzaak zou ook weleens een tekort aan slaap kunnen zijn. Aldus Marjan van den Dool, een GZ-psycholoog die gespecialiseerd is in kinderen en slaap in de Volkskrant.

In Nederland slikken 135 duizend kinderen Ritalin – een verviervoudiging in tien jaar. De discussie over de toename van de diagnose ADHD en het grootschalige gebruik van Ritalin laait regelmatig op.

De Gezondheidsraad waarschuwde in 2014 dat het middel te snel wordt ingezet en dat er te weinig oog is voor de mogelijk negatieve gevolgen. Onderzoekers van de Cochrane Collaboration in de British Medical Journal geven ook aan dat het onderzoek naar de werkzaamheid van Ritalin rammelt.  Wetenschappers in de VS  wijzen al jaren op het verband tussen slaapstoornissen en adhd.

Het gemiddelde kind slaapt een uur korter per nacht dan honderd jaar geleden

Hyperactiviteit wordt door ouders zelden in verband gebracht met slaaptekort. Bij een slaaptekort verwachten ouders een sloom, lusteloos kind, terwijl drukte net zo kenmerkend kan zijn voor moeheid. Elke ouder die zijn kind wel eens veel langer op laat blijven weet dat.

Door de opmars van smartphones en iPads worden kinderen ’s avonds aan steeds meer blauw licht blootgesteld, waardoor hun biologische klok verstoord raakt en de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te laat op gang komt.

De link tussen slaaptekort en add-symptomen wordt ook in een grootschalige Britse studie gelegd. In dit onderzoek werden 11 duizend kinderen zes jaar lang gevolg, vanaf het moment dat ze een half jaar oud waren. Bij de kinderen die ademhalingsproblemen tijdens hun slaap hadden (zoals apneu) was een 40 tot 100 procent grotere kans op het ontwikkelen van symptomen die op ADHD lijken.

Of slaap verstoord wordt door ademhalingsproblemen of door andere factoren, zoals whatsappen in bed, lijkt niet echt uit te maken: de symptomen van slaaptekort blijven hetzelfde. Dat Ritalin voor deze kinderen op korte termijn lijkt te werken is logisch: je geeft een structureel oververmoeid kind een stimulerend middel.

Daarmee wordt niet aangetoond dat ADHD niet bestaat of dat slaaptekort altijd de oorzaak is. Wel zou men alerter moeten zijn op slaapstoornissen of slaaptekort bij kinderen en hier meer aandacht aan besteden in de diagnostiek en behandeling van kinderen met symptomen die wijzen op adhd.

Bron: volkskrant.nl 

Dit bericht is 6041 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail