Bijna twintig procent minder zelfdodingen in de afgelopen twee maanden

Facebooktwitterlinkedinmail

22 mei 2020 – In de afgelopen twee maanden zijn er aanzienlijk minder zelfdodingen en pogingen daartoe geregistreerd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van de politie.  De sterke daling van het aantal zelfdodingen is opvallend omdat veel deskundigen juist in deze tijd juist een sterke stijging hadden verwacht, aldus de NOS.

De cijfers staan in de rapportages over kwetsbare groepen die onderzoeker Bauke Koekkoek elke week maakt voor het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-c).  In de rapportages wordt  ook ingegaan op de effecten van de genomen coronamaatregelen op bijvoorbeeld dak- en thuislozen, crisisopnames bij ggz-aanbieders en meldingen van huiselijk geweld.

Koekkoek  ziet aan de cijfers dat mensen met psychische problemen heel verschillend reageren op de coronamaatregelen. “Er zijn zowel mensen die snel overprikkeld, angstig of stress ervaren maar er zijn ook mensen die baat hebben bij de extra rust die er is ontstaan.”.

Vorige maand waren experts bezorgd over de te verwachten ‘slachtoffers’ als gevolg van de toegenomen financiële en psychische druk door de corona-epidemie (en de maatregelen die daarom worden genomen). Daarbij baseerden zij zich op cijfers van eerdere economische recessies in de jaren 80 en 2007, die een duidelijke stijging in het aantal zelfdodingen laten zien.

De afname van de zelfdodingscijfers is moeilijk te verklaren. Volgens Koekkoek zit het mogelijk in het toegenomen gemeenschapsgevoel in Nederland en de steun van de overheid.

De Stichting 113 Zelfmoordpreventie meldt  geen stijging van het aantal gesprekken met de hulplijn. Wel is er een toename van zelfmoordgedachten die aan corona zijn gerelateerd. Eenzaamheid is het meestgenoemde probleem, samen met het afgenomen hulpaanbod.

Denk je aan zelfmoord?

Praten helpt! Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Bron en uitgebreid artikel: nos.nl 

Dit bericht is 7486 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail