Erasmus zoekt alternatief voor antidepressiva tijdens zwangerschap 

Facebooktwitterlinkedinmail

zwanger, antidepressiva

21 maart 2016 –  Het Erasmus MC in Rotterdam werkt aan een alternatief voor het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. De gevolgen van deze middelen zijn volgens de onderzoekers onduidelijk. Diverse onderzoeken hierover spreken elkaar tegen. 

De komende jaren wil het Erasmus MC alle Nederlandse zwangere vrouwen die antidepressiva slikken, uitnodigen voor een wetenschappelijk onderzoek. Hierbij zal de ene helft van de proefpersonen door blijven slikken, terwijl de andere helft therapie krijgt en wordt begeleid om de medicatie af te bouwen.

“Een depressie is heel akelig, maar behandelbaar. Natuurlijk is het nog beter om helemaal te stoppen voordat je zwanger wordt, maar dat lukt niet altijd”, vertelt zwangerschapspsychiater Mijke Lambregtse van het Erasmus MC zaterdag in De Volkskrant.

De onderzoekers hopen na afloop van het onderzoek meer duidelijkheid te hebben in de voor- en nadelen van antidepressiva voor moeder en kind. Daarnaast hopen ze ook manieren te vinden om het medicijn niet te gebruiken, zoals het onder medische controle afbouwen van de antidepressiva.

In de meest recente richtlijn uit 2012 wordt zwangere vrouwen die het middel al gebruiken, aangeraden om door te blijven slikken. Volgens Lambregtse ligt dat echter genuanceerder. “Omdat er geen alternatief is, is doorgaan met medicatie op dit moment voor de moeder het beste advies, als ze stabiel is op de medicatie. Maar wat de gevolgen zijn voor het kind weten we niet.”

Het is volgens de psychiater mogelijk dat de medicijnen de groei van het kind afremmen, of dat pasgeborenen tijdelijk ontwenningsverschijnselen krijgen als ze na de geboorte geen medicijn meer binnenkrijgen. Ook kan een depressie de hechting verstoren.

“Vrouwen moeten nu kiezen uit twee kwaden. Mijn missie is echt het kunnen aanbieden van een alternatief: medicatie afbouwen in combinatie met therapie om terugval te voorkomen.”

Bron: nu.nl 

Dit bericht is 3249 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail