Angst overwinnen met virtual reality-therapie

Facebooktwitterlinkedinmail

e-health

Op een druk plein staan, maar toch veilig in je eigen kamer zitten: met behulp van computersimulaties en VR-brillen als de Oculus Rift en Google Cardboard kunnen mensen met een fobie thuis hun angst overwinnen. “De sessies helpen me.”

“Door mijn angsten durfde ik de straat niet meer op en zat ik vaak dagenlang op mijn kamer”, vertelt de 28-jarige Alina, die pleinvrees heeft. “Ik durfde niet naar openbare locaties te gaan, bang om daar een paniekaanval te krijgen. Na mijn studie werd het alleen maar erger.”

ZIE OOK: 2015: het jaar van virtual reality, maar niet helemaal

Je angst confronteren is een belangrijk onderdeel van de behandeling van paniekstoornissen en fobieën, zoals die van Alina. Ze droeg bij Denk basis-GGZ, een onderdeel van GGZ Friesland, bij aan de zogeheten Virtual Reality Exposure Therapy. Een ‘ levensechte simulatie’ voor mensen die bijna niet de straat op durven.

Dat werkt zo: met een virtual reality-bril worden cliënten ondergedompeld in een virtuele 3D-wereld die hen bepaalde locaties en situaties voorschotelt. Denk aan een plein, een supermarkt, het openbaar vervoer of een feest: plekken die door mensen met bijvoorbeeld een sociale fobie liever worden vermeden.

ZIE OOK: Lekker gamen met je hersenen en nog beter worden ook

Zo’n computer simulatie kan aanvankelijk een angstaanval opwekken, maar die zou volgens de therapeuten weer wegebben, omdat de patiënt ontdekt dat er niets ergs gebeurt. Zo kan hij zijn angst confronteren in een veilige omgeving en zouden klachten afnemen. Alina: “De simulaties voelden levensecht voor mij en de sessies hielpen me om te gaan met situaties.”

Bijkomstig voordeel is dat deze therapie ook thuis voort te zetten is. Meestal moeten mensen bij exposurebehandelingen naar een fysieke locatie om hun angst te confronteren. En andere bestaande VR-therapieën wordt vaak uitsluitend bij een zorginstelling aangeboden.

Wie therapie wil met de Oculus Rift moet alsnog naar een locatie van Denk. Maar zij hebben ook een programma ontwikkeld voor Google Cardboard, een veel goedkopere bril die je gebruikt met je smartphone. Cliënten krijgen instructies mee van hun behandelaar en kunnen met Google Cardboard thuis aan de slag.

Bron: rtlnieuws.nl 

Dit bericht is 24811 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail