Zes gemeenten aan de slag met IJslands preventiemodel verslaving

Facebooktwitterlinkedinmail

28 augustus 2018 – IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. Hoe hebben ze dat gedaan, en wat kunnen Nederlandse gemeenten daarvan leren? Zes gemeenten gaan met dit IJslands model aan de slag. 

Om het gebruik terug te dringen, introduceerden de IJslanders in 1998 een nieuwe aanpak, die bekend staat als het IJslandse Preventiemodel. Inmiddels gebruiken de IJslandse jongeren het minste van Europa en scoren ze ook goed op andere gezondheidsterreinen, zoals sport. Het Trimbos-instituut en NJi zijn een leertraject gestart waarbij de komende drie jaar samen met zes gemeenten de aanpak nader wordt verkend én toegepast in Nederland.

Risico’s terugdringen
De basis onder het IJslandse preventiemodel is de uitvoerige, regelmatige monitoring van preventieve en risico-vergrotende factoren die een rol spelen bij middelengebruik. Met de informatie die dit oplevert, krijgen de beleidsmakers handvatten om gericht risico’s terug te dringen, zoals verveling en laat buiten op straat rondhangen én om preventieve factoren juist te versterken, zoals een goede ouder-kind relatie en gestructureerde vrijetijdsbesteding. De aanpak is een vorm van community-based werken waarbij er sprake is van een constante kennisuitwisseling tussen wetenschappers, beleidsmakers en professionals uit de praktijk.

Leertraject
Om de aanpak verder te verkennen en te kijken hoe deze in ons land kan worden ingevoerd, hebben het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) in samenwerking met ICSRA (Icelandic Centre for Social Research and Analysis) een zogeheten ‘beleidsvormend leertraject’ opgezet. Samen met de gemeenten Amersfoort, Hardenberg, samenwerkingsverband Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden), Súdwest-Fryslân, Texel en Urk wordt dit de komende 3 jaar uitgevoerd.

De kick-off vond plaats tijdens een werkbezoek aan IJsland. Een delegatie van 27 afgevaardigden volgde workshops in Reykjavik, sprak met lokale experts en bezocht lokale initiatieven om een goed beeld te krijgen van de aanpak. De deelnemende gemeenten zijn nu aan zet om de factoren die middelengebruik verklaren in hun eigen gemeente in kaart brengen en op basis hiervan, samen met lokale partners ,het preventiebeleid (door) te ontwikkelen. Na twee jaar worden de factoren opnieuw in kaart gebracht en wordt het leertraject geëvalueerd. Het Trimbos-instituut en het NJi ondersteunen gemeenten bij het vertalen van de IJslandse aanpak naar hun gemeente.

Meer weten?
Er is veel interesse voor de IJslandse aanpak en de ervaringen die hiermee in ons land worden opgedaan. Om de kennis die gedurende het leertraject wordt opgedaan te delen, heeft het Trimbos-instituut een informatiepunt opgezet: IJsland@trimbos.nl.

Bron: zorgenz.nl

Dit bericht is 9197 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail