Ypsilon maant kabinet verantwoordelijkheid te nemen voor ‘basis van bestaan’

Facebooktwitterlinkedinmail

23 oktober 2019 – De basis moet op orde, want knelpunten versterken elkaar. Naasten vallen om als gevolg van de decentralisatie, terwijl oplossingen wel degelijk voorhanden zijn. Dus ga groter denken en stel de juiste prioriteiten. Dat is kort gezegd de boodschap van de brief die MIND Ypsilon naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Daarmee loopt Ypsilon alvast vooruit op het debat dat de Kamer later deze maand houdt over de begroting van VWS. Ook andere organisaties, waaronder MIND en de Federatie Opvang/RIBW Alliantie komen met brandbrieven dat het niet goed gaat aan de onderkant van de samenleving.

“Aan alle kanten staat het water aan de lippen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten”, start de brief van Ypsilon. “Basiszaken zijn niet of onvoldoende op orde. Zo is wonen voor heel veel mensen nog niet gerealiseerd of staat het ernstig op de tocht. Het aantal mensen dat dak- of thuisloos is sinds 2009 meer dan verdubbeld tot bijna 40.000 mensen inclusief kinderen. Een groot deel van deze mensen heeft een psychische kwetsbaarheid.  Zonder die basis kunnen mensen al het andere ook niet op de rit krijgen. Inclusie, participatie en herstel zijn zaken die een stevige basis behoeven.”

De decentralisaties zouden een boel gaan verbeteren, maar in de praktijk komt daar niks van terecht, constateert Ypsilon. “Dagelijks krijgen wij vele telefoontjes uit het hele land van naasten die wanhopig zijn. Naasten die zelf omvallen omdat zij het niet langer volhouden om overeind te blijven. Mensen die omdat het te veel van hen vraagt hun naaste niet goed meer tot steun kunnen zijn. Decentralisatie mag er niet toe leiden dat de basis van fundamentele zaken als wonen, voldoende inkomen en zorg niet overal voldoende aanwezig is.”

En dat, terwijl er wel oplossingen zijn. “Eerder deze maand boden wij staatssecretaris Paul Blokhuis het manifest ‘de sleutel in handen’ aan. In ons manifest benoemen we knelpunten op het gebied van wonen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Maar in de bijbehorende woonwijzer dragen we ook oplossingen aan.” De vereniging roept de Kamerleden dan ook op om kennis te nemen van manifest en woonwijzer op www.desleutelinhanden.nl. “Sinds de lancering hebben zich vele tientallen organisaties achter het manifest geschaard en de aanmeldingen blijven binnenstromen. Het laat zien hoe hoog de nood is, maar ook dat we geloven dat het anders kan.”

“Wij vragen het kabinet om verantwoordelijkheid te nemen voor het realiseren van een basis van bestaan voor mensen met een psychische kwetsbaarheid: realiseer en garandeer wonen, inkomen, zorg en ondersteuning. Mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun naasten kunnen niet langer wachten.”

Bron: ypsilon.org

Dit bericht is 2353 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail