Werkvloer ggz merkt te weinig van administratieve lastenvermindering

Facebooktwitterlinkedinmail

25 september 2019 – Ondanks alle inspanningen van GGZ Nederland en vele andere partijen is de administratieve lastenvermindering op de werkvloer niet of nauwelijks merkbaar. Recente cijfers van adviesbureau Berenschot bevestigen dit beeld. In de langdurige zorg zeggen medewerkers gemiddeld ruim een derde van hun werkbare tijd (35 procent) aan administratieve taken te besteden.

Dit is vier procent méér dan vorig jaar en maar liefst tien procent meer dan in 2017. Het percentage is het hoogst in de geestelijke gezondheidszorg (40 procent). Berenschot publiceerde vandaag een meerjarig onderzoek naar de administratieve lastendruk onder 7.700 zorgprofessionals.

GGZ Nederland herkent de analyse en de conclusies van het onderzoek. Het terugdringen van de administratieve lastendruk is ‘als dweilen met de kraan open’: aan de ene kant verdwijnen er regels, maar aan de andere kant komen ze er minstens net zo hard weer bij, zoals bijvoorbeeld bij de invoering van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) per 1 januari 2020.

Lange adem

GGZ Nederland bereidt samen met hun leden een plan voor om de administratieve lastenvermindering door te voeren. Dit vraagt om een fundamenteel andere visie op verantwoorden en controleren in de geestelijke gezondheidszorg. Het tegengaan van de regeldruk vergt een lange adem, want het kost tijd voordat de effecten van maatregelen zichtbaar zijn, en alle partijen zich eraan houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de standaardisatie van informatie-uitwisseling met gemeenten in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Bron: ggznederland.nl 

Dit bericht is 2651 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail