Week van de Medezeggenschap 3-7 oktober 2022 

Facebooktwitterlinkedinmail

6 september 2022 – Voor de derde keer organiseert LOC Waardevolle zorg de ‘Week van de Medezeggenschap’, met dit jaar als thema. “De toekomst is Waardevolle zorg”. Van maandag 3 tot en met vrijdag  7 oktober 2022 voor het eerst fysiek in Utrecht, inclusief een online programma en ruimte voor initiatief binnen de eigen organisatie. 

We willen deze week vooruitkijken en samen nieuwe perspectieven ontwikkelen. Hoe draagt medezeggenschap bij aan het realiseren van Waardevolle zorg? Een zorg die uitgaat van de waarde(n) van mensen. En durven we zelfs nog verder te dromen? Naar een samenleving waar iedereen een waardevol leven kan leiden. Wat is er nodig om daadwerkelijk ruimte te maken voor iedereen? De ruimte om te leven en de ruimte voor zorg en ondersteuning voor mensen die dat nodig hebben. Vanuit medezeggenschap kunnen we daaraan bijdragen. De derde Week van de Medezeggenschap barst van de voorbeelden en inspirerende initiatieven.

Op www.weekvdmedezeggenschap.nl vind je meer informatie en het complete programma van de Week van de Medezeggenschap en kun je je aanmelden.  Download het complete programma.

Dit is de Week van de Medezeggenschap

Betrokkenen bij de medezeggenschap kunnen zich deze week verder verdiepen en bekwamen om betekenisvolle invloed te organiseren van mensen die zorg krijgen.

In de Utrechtse locatie Kanaal30 bieden we een breed scala aan sessies met inspiratie, praktijkvoorbeelden, tips en handvatten om de medezeggenschap te versterken en te werken aan een Waardevolle toekomst. Natuurlijk is er volop ruimte voor uitwisseling. Een deel van het programma is online te volgen.

Meerwaarde van medezeggenschap

Inbreng vanuit cliëntperspectief is ontzettend belangrijk bij beleidskeuzes, koersbepaling en crisissituaties. Actieve medezeggenschap is onmisbaar bij het verbeteren van de zorg. Juist de praktijkverhalen vanuit de medezeggenschap maken inzichtelijk wat de meerwaarde voor de zorgorganisatie is. Wat goed gaat en wat beter kan. Bij een cliëntenraad ligt een belangrijke sleutel om de zorg maximaal aan te laten sluiten bij wat mensen nodig hebben. Daarom levert medezeggenschap een belangrijke bijdrage aan Waardevolle zorg.

Medezeggenschap doe je samen

De Week van de Medezeggenschap is er daarom zeker niet alleen voor cliëntenraden: ook voor andere betrokkenen bij de medezeggenschap is er genoeg aan informatie, inspiratie, en handvatten te halen. Effectieve medezeggenschap kun je alleen samen bereiken. We staan uitvoerig stil bij het belang van medezeggenschap en de meerwaarde die dit kan hebben. Speciaal voor bestuurders, managers en toezichthouders lichten we graag een aantal onderdelen van het programma uit (zie onderaan dit bericht). Daarnaast moedigen we zorgorganisaties en cliëntenraden aan om tijdens deze week ook op de eigen plek de meerwaarde van medezeggenschap zichtbaar te maken.

Voorbeelden waar je aan kunt denken en die we de afgelopen jaren voorbij zagen komen:

  • campagne via (sociale) media, denk aan instagram take-over, vlogserie, interviews;
  • pizza-meeting, koffiemoment, familiebijeenkomst;
  • kleine attentie voor mensen die zorg/ondersteuning ontvangen

Met bijdragen van…

De Week van de Medezeggenschap wordt georganiseerd voor cliëntenraden én andere betrokkenen bij de medezeggenschap, zoals ondersteuners, managers, bestuurders of beleidsmakers. Naast de organisatie door LOC en bijdragen vanuit cliëntenraden zijn er dit jaar ook bijdragen van: de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, bestuurders van zorgorganisaties, zorgkantoren, PGO Support, branche-organisaties, deelnemers vanuit vernieuwingsbewegingen en anderen.

Aanmelden en meer informatie

Op www.weekvdmedezeggenschap.nl vind je het complete programma van de Week van de Medezeggenschap en kun je je inschrijven voor de specifieke activiteiten. Cliëntenraden die lid zijn van LOC kunnen kosteloos deelnemen aan alle activiteiten. Andere geïnteresseerden betalen € 195,- per dag. Voor € 25,- per sessie kun je meedoen met de online activiteiten.

Word lid van LOC en doe kosteloos mee

Cliëntenraden die in 2022 lid worden van LOC betalen nog maar 151 euro (pakket 1) of 219 euro (pakket 2) contributie in 2022. Daarmee kunnen alle leden van de raad direct deelnemen aan de Week van de Medezeggenschap. Het lidmaatschap loopt dan – inclusief contributie –  wel door in 2023. Bekijk alle lidmaatschapsvoordelen

Meer over medezeggenschap en LOC Waardevolle zorg 
Alle informatie over medezeggenschap en hoe LOC cliëntenraden ondersteunt, lees je op www.clientenraad.nl

LOC Waardevolle zorg is een netwerk van mensen die betrokken zijn bij zorg en welzijn. We willen dat ieder mens een waardevol leven kan leiden. Ook als die zorg nodig heeft. We noemen dat: ‘waardevolle zorg’. Meer informatie over hoe LOC werkt aan Waardevolle zorg, lees je op www.loc.nl

Bij vragen over de Week van de Medezeggenschap of andere activiteiten van LOC kun je contact opnemen met loc@loc.nl of 030 284 3200

Tip! Beluister ook deze speciale Podcast-serie met bestuurders over dilemma’s in cliëntmedezeggenschap

Bron: persbericht

Dit bericht is 1312 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail