Wat oorlogsbeelden met je psyche doen

Facebooktwitterlinkedinmail

4 maart 2022 –  De oorlog in Oekraïne domineert het nieuws en de oorlogsbeelden van de aanvallen op de steden worden in de journaals en op sociale media volop gedeeld. Is er een grens aan hoeveel van die beelden je aankunt? Hoe kun je voorkomen dat je mediagebruik schadelijk wordt? Nu.nl gaat op zoek naar het antwoord. 

Mensen reageren verschillend op het zien van de beelden en het lezen van nieuws over de oorlog in Oekraïne, vertelt mediapsycholoog Mischa Coster in gesprek met NU.nl. “De meest voorkomende reactie is angst. De oorlog komt dichtbij, het kan ons persoonlijk raken. Hoe je daarop reageert ligt aan je copingmechanisme. Je kunt bijvoorbeeld ineens veel extra informatie gaan zoeken, omdat dat je het gevoel geeft meer grip op de situatie te hebben: de illusion of control. Of je zoekt juist specifiek informatie die overeenkomt met een uitkomst of oplossing waar jij op hoopt. Dat heet dan de confirmation bias”, legt Coster uit.

Een andere manier waarop angst tot uiting kan komen, is bevriezen. “Dan weet je niet wat je met jezelf en de situatie aan moet en raak je in een soort vacuüm van niets doen.” Vluchten is ook een manier om met angst om te gaan. “Vluchten kan letterlijk zijn maar ook figuurlijk, dus dat je het nieuws helemaal niet meer tot je neemt.” ….

Lees verder op Nu.nl 

Dit bericht is 2370 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail