Vijf minuten extra per patient bij huisarts bespaart miljoenen aan zorgkosten

Facebooktwitterlinkedinmail

27 december 2018 – Het klinkt duurder, maar de zorg kan een stuk goedkoper als huisartsen meer tijd uittrekken per patiënt. Het kan miljoenen euro’s besparen, blijkt uit een proef van zorgverzekeraar VGZ, zo meldt RTLnieuws.

Huisartsen die aan de proef meededen, verwezen veel minder door naar duurdere specialisten in het ziekenhuis. Ze trokken een kwartier uit voor iedere patiënt, in plaats van de gebruikelijke tien minuten.

Positieve resultaten

Dat is terug te zien in de cijfers. Het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis is met bijna twintig procent gedaald. Bovendien vragen de huisartsen in de proef minder kostbare lab-onderzoeken aan.

En minstens zo belangrijk: patiënten zijn er ook blij mee. Doordat er meer tijd voor ze is, voelen ze zich serieuzer genomen, zegt VGZ.

“Ik heb vooral meer tijd om te luisteren”, zei huisarts Bart Vijgen al tijdens de proef tegen RTL Nieuws. Dat is heel belangrijk. Want: een goed gesprek is vaak het beste medicijn.

“Ik zie vaak mensen met hoofdpijnklachten. Ze zijn vaak bang voor een tumor. Doordat ik meer tijd heb, kan ik beter naar de patiënt luisteren en, na gedegen onderzoek, constateren dat angst de achterliggende reden is. Door ze gerust te stellen kan ik die angst wegnemen.”

Huisarts Vincent Coenen is het daar mee eens. “Een patiënt die met moeheid komt, dat kan aan een heleboel dingen liggen. Dan moet je echt even de tijd nemen om de vinger op de zere plek te leggen. En niet iemand snel in een vervolgtraject sturen waar die patiënt misschien helemaal niet op zijn plek is.”

“Voorheen voelde ik me toch wel eens gejaagd”, zegt Coenen. “Dat ik dacht: ik moet een beetje opschieten, er zitten nog een heleboel mensen in de wachtkamer. Die vijf minuten extra, toch vijftig procent extra tijd, maakt toch het verschil.”

Proef wordt uitgebreid

Minder doorverwijzingen naar het ziekenhuis scheelt al snel miljoenen. De proef wordt nu uitgebreid. Als de resultaten zo goed blijven, moet elke huisarts meer tijd krijgen voor de patiënt, vindt VGZ.

Bron: rtlnieuws.nl

 

Dit bericht is 3252 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail