5 december 2024 – Familieleden van getraumatiseerde veteranen met PTSS, waaronder partners en kinderen, voelen zich in de steek gelaten door het ministerie van defensie. Daar waar de veteraan zelf vaak snel hulp krijgt bij de verwerking van zijn trauma’s, krijgen de gezinsleden die moeten omgaan met de woedeaanvallen, herbelevingen, ernstige nachtmerries en soms fysiek geweld soms nauwelijks ondersteuning. “Ik hoor hele schrijnende verhalen,” aldus ombudsman van Zutphen in de tv-uitzending van Pointer(KRO-NCRV).
De redactie van Pointer sprak met meer dan 20 familieleden en veteranen en kreeg dezelfde signalen. Partners van veteranen met PTSS zijn altijd aan het zorgen: voor de veteraan, voor hun kinderen en voor zichzelf. Ze leven met een persoon in huis die ze soms niet meer herkennen. Zo krijgen ze te maken met plotselinge woedeaanvallen van hun geliefde, die hun tijdens het slapen soms ‘bevecht’ als een militair. Kinderen lopen op hun tenen in huis, omdat ze bang zijn hun vader of moeder boos te maken en partners moeten soms noodgedwongen stoppen met hun werk om zorg te verlenen.
Zorgplicht van minister wordt niet altijd nagekomen
In de veteranenwet staat duidelijk dat de minister ook een zorgplicht heeft aan de naaste familieleden van een veteraan. Maar die hulp krijgen ze nu niet altijd, zelfs niet als ze er actief om vragen bij het Veteraneninstituut. Dit is de organisatie waar veteranen en hun familieleden kunnen aankloppen voor hulp. “Ik belde voor psychische hulp voor mezelf, vanwege de onvoorspelbare woedeaanvallen van mijn partner. Maar ze zeiden: wij zijn er alleen voor de veteraan,” vertelt een partner. “Ik voel me totaal niet gehoord. Ik en mijn dochters hebben alles aan de kant gezet voor Defensie. Mijn werk, ons hele leven. Maar als het dan mis gaat, dan ben je nergens, dan ben je gewoon een nummer,” vertelt een echtgenote van een veteraan aan Pointer.
Veteraneninstituut belooft beterschap
De directeur Zorg van het Veteraneninstituut, David Hogenkamp, erkend wel dat er soms iets misgaat. “Ik hoor inderdaad ook dat zo nu en dan dat een partner niet goed gehoord wordt en niet goed wordt doorverwezen bij het loket,” licht hij toe. “Waar mensen werken worden fouten gemaakt, ook bij ons. Maar die moeten we wel zien te voorkomen.” Het Instituut is bezig met het doorvoeren van verbeteringen. In 2025 wordt er een nieuw zorgtraject gestart met meer aandacht voor het gezin. En ook de website wordt verbeterd, zodat duidelijker te zien is welke hulp ze gezinnen kunnen bieden.
Onderzoek naar veteranenkinderen met PTSS
Naast partners zijn ook de kinderen van getraumatiseerde veteranen een groep die snel over het hoofd worden gezien, ziet ook de Veteranenombudsman. Hij heeft ‘meerdere signalen’ gekregen dat de kinderen van een getraumatiseerde ouder hierdoor zelf ook PTSS ontwikkelen. Reden voor Van Zutphen om in 2025 specifiek onderzoek te doen naar de situatie van Veteranenkinderen, samen met de Kinderombudsman.
Pointer, donderdagavond 5 december om 20:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.
Bron: persbericht
Dit bericht is 590 keer gelezen.