Verwaarlozende moeder slecht in herkennen angst

Facebooktwitterlinkedinmail

12 januari 2017 – Moeders die hun kind verwaarlozen, hebben meer problemen met emotieherkenning. Dat blijkt uit het proefschrift van Laura Compier-de Block, die op 3 januari promoveerde aan de Universiteit Leiden.

Compier deed in een ggz-instelling onderzoek onder 43 mishandelende en 40 niet-mishandelende moeders. Uit haar onderzoek blijkt dat moeders die hun kind verwaarlozen problemen hebben met het herkennen van emoties en vooral van angst. Ook hebben zij moeite met het verwerken van deze emoties en het reguleren van de reacties op de signalen van hun kind. Daarnaast waren de verwaarlozende moeders in een laboratoriumtest minder goed in staat om het gebruik van fysieke kracht onder controle te houden.

Fysiek en emotioneel mishandelde ouders zijn eerder geneigd hun kinderen fysiek en emotioneel te mishandelen, terwijl fysiek en emotioneel verwaarloosde ouders hun kinderen eerder verwaarlozen. Dit blijkt uit een steekproef die Compier hield onder 170 ouders.

Richt interventies rondom kindermishandeling meer in op het verbeteren van emotieherkenning en begrip om sensitief ouderschap te verhogen, adviseert Compier. Daarnaast pleit zij voor biofeedbacktraining aan ouders die hun kracht niet onder controle kunnen houden, zodat zij zich bewuster worden van hun gedrag en dat beter kunnen sturen.

Meer informatie

Bron: nji.nl

Dit bericht is 4007 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail