11 januari 2025 – ‘Brain rot’, ook wel ‘breinrot’, werd volgens Oxford University Press het woord van 2024. Deze term, die de mentale effecten van overmatig telefoongebruik beschrijft, roept vragen op. Veroorzaakt eindeloos scrollen op TikTok of Instagram echt hersenschade?
Wie kent het niet: je begint met één video op Instagram of TikTok en voor je het weet zijn er twintig minuten voorbij. Je telefoon wegleggen voelt moeilijk, en als het lukt, blijf je achter met een leeg, ongemotiveerd en vermoeid gevoel. Dit fenomeen staat nu bekend als ‘breinrot’ – en dat klinkt allesbehalve gezond.
Wat zeggen experts?
Hoewel eindeloos scrollen onschuldig lijkt, wijzen experts op mogelijke risico’s voor onze hersenen. Neuroloog Inge Declercq stelt in gesprek met HLN dat vooral jongeren tegelijkertijd veel verschillende apps en kanalen op hun smartphone gebruiken. “Door al die informatie is hun brein letterlijk overbeladen.”
Honderden TikTok-video’s, WhatsApp-berichten en Instagram Stories: het wordt allemaal praktisch tegelijk bekeken. “Door constant van kanaal te switchen moet je veel en snel informatie verwerken. Dat vraagt enorm veel energie van je brein, vooral van de prefrontale hersenschors. Daar bevinden zich de fameuze ‘executieve’ functies: je kortetermijngeheugen, beslissingsvermogen, vermogen om doelgericht te denken, time management, conflictmanagement… Al die functies worden aangetast”, stelt Declerq.
Meer onderzoek nodig
In The Standard werd door experts zelfs gesteld dat de hersenpatronen van jongvolwassenen die veel scrollen opvallende gelijkenissen vertonen met die van mensen met een alcoholverslaving. Er is nog geen bewijs dat smartphonegebruik direct hersenveranderingen veroorzaakt, het kan namelijk ook samenhangen met erfelijke kwetsbaarheid. Er is dus meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten te begrijpen.
Wil je ‘breinrot’ in ieder geval vermijden? Scroll minder. Laat je smartphone links liggen als je moet focussen en probeer – wanneer je ‘m dan wel gebruikt – het aantal platforms te beperken. Ook bestaan er apps die je helpen om minder tijd op je smartphone door te brengen. Oftewel, wees een beetje strenger op je eigen smartphonegebruik. Kijk hier voor andere tips.
Bron: persbericht
Dit bericht is 797 keer gelezen.