Terugblik symposium ‘Hoe blijven medewerkers met psychische klachten aan het werk?’

Facebooktwitterlinkedinmail

13 juli 2023 – We kijken met veel trots terug op een inspirerend en leerzaam symposium met een mooie mix van deelnemers uit de praktijk, het onderzoeksveld en het onderwijs.
Na een warm ontvangst opent dagvoorzitter prof. dr. Roland Blonk het symposium ‘Hoe blijven medewerkers met psychische klachten aan het werk?’. “Er is al veel onderzoek gedaan naar verzuim bij psychische klachten, maar dat is vooral onderzoek gericht op het beter begrijpen, niet om het te voorkomen of verhelpen.”

De presentaties van dit symposium waren hier juist wel op gericht. Dr. Bouwine Carlier vertelt in haar presentatie hoe arbeidsdeskundigen, met behulp van een evidence based handreiking, leidinggevenden hun medewerkers kunnen ondersteunen.  Hierbij krijgen zij handvatten om te sturen op passend werk, waarmee verzuim voorkomen kan worden. De handreiking en werkwijzer voor arbeidsdeskundigen zijn terug te vinden op: Blijven werken met psychische klachten (han.nl)

Vervolgens gaat dr. Margot Joossen verder met een mooie methodiek, het Werk als waarde model, om gesprekken te voeren met medewerkers om gezond, bevlogen en in balans aan het werk te blijven. Deze generieke aanpak is terug te vinden op Werk Als Waarde – Duurzame inzetbaarheid van werknemer

Prof. dr. Karina Nielsen van Sheffield University, is de keynote spreker en inspirerende afsluiter van het symposium. Zij presenteert een verhaal over organisatiegerichte interventies op basis van het IGLOO model. Ook laat zij verschillende profielen zien van medewerkers die al dan niet duurzaam terugkeren na verzuim door psychische klachten.  Waarbij zij hulpbronnen voor duurzame terugkeer naar werk toelicht. Daarbij worden verschillende voorbeelden gegeven op het niveau van organisatie, team, leidinggevende en de medewerker zelf. Home – Mental Health At Work

Tijdens de lunch was er voldoende gelegenheid om de opgedane kennis en ervaringen met elkaar te delen. In de middag verdedigde Suzanne van Hees succesvol haar proefschrift Supporting employees with common mental health problems at work: a realist approach.

De presentaties

Bekijk hier de powerpoint slides per spreker:

Klik hier voor de slides van dr. Bouwine Carlier – De mentaal gezonde zaak; de rol van de arbeidsdeskundige (slides zijn in het Nederlands)

Klik hier voor de slides van dr. Margot Joosen – Mentaal welzijn en behoud van personeel Mental wellbeing and retention of staff (Slides zijn in het Engels)

Klik hier voor de slides van prof. dr. Karina Nielsen – Supporting sustainable return to work among workers with common mental disorders (Slides zijn in het Engels)

Klik hier voor de slides van het ‘lekenpraatje’ van dr. Suzanne van Hees – Supporting employees with common mental health problems at work: a realist approach (slides zijn in het Nederlands)

Bron: tilburguniversity.edu

Dit bericht is 1563 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail