Stoppen met roken verhoogt de kans op depressie en middelengebruik

Facebooktwitterlinkedinmail

9 september 2019 – Volgens de onderzoekers van de Columbia University lopen mensen die stoppen met roken een groter risico om een andere verslaving te ontwikkelen, bijvoorbeeld aan alcohol of wiet. Daarnaast lopen zij  ook grotere kans op het ontwikkelen van een depressie.  Dit kan te maken hebben met de verslavingsgevoeligheid van ex-rokers.

Aan het onderzoek deden ruim 67.000 deelnemers boven de achttien jaar mee van 2002 tot en met 2016. De deelnemers  hielden gedurende deze onderzoeksperiode  hun rook- en drinkgewoontes en hun lichamelijke en psychische gezondheid bij. Ex-rokers zijn mensen die hun leven meer dan honderd sigaretten gerookt hadden, maar in het laatste jaar niet meer.

Na bestudering van de data bleek dat het risico op depressie bij mensen die stopten met roken van 4,88 procent naar 6,04 procent ging. Daarnaast dronken de ex-rokers ook vaker grote hoeveelheden alcohol: dit steeg van 17,22 procent naar 22,33 procent. Het marihuanagebruik verdubbelde zelfs van 5,35 procent naar 10,09 procent.

De onderzoekers concludeerden op basis van deze resultaten dat mensen die stoppen met roken meer begeleiding nodig hebben dan eerst gedacht werd, om te voorkomen dat zij terugvallen in andere slechte gewoontes. Mocht je van plan zijn om te stoppen met roken, is het het aan te raden om hier met een arts over te praten.

Bron : MedicalNewsToday / margriet.nl 

Dit bericht is 11458 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail