Steeds meer psychische klachten door corona: ‘Perspectief blijft afnemen’

Facebooktwitterlinkedinmail

17 november 2021 – De helft van de mensen met psychische problemen houdt blijvende negatieve gevolgen over aan de coronacrisis. Dat concludeert MIND, de organisatie die zich bezighoudt met de psychische gezondheid. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met woordvoerder Mariëlle van den Berg van MIND.

“Uit ons onderzoek blijkt dat de klachten verergeren, omdat bijvoorbeeld voorzieningen en sociale contacten wegvallen. We zien angst en stress toenemen. Dat alles zorgt ervoor dat ook de psychische klachten zoals depressie toenemen”, zei MIND-woordvoerder Mariëlle van den Berg in het NOS Radio 1 Journaal.

Nieuwe groep
Volgens Van den Berg is er ook een nieuwe groep mensen met psychische klachten ontstaan. “Het gaat om mensen die al klachten hadden, maar ook mensen die er voor het eerst last van krijgen. Door bijvoorbeeld economische gevolgen of toenemende werkdruk. Beide groepen houden er negatieve gevolgen aan over.”

Van den Berg benadrukt het belang van sociaal contact. “Het belangrijkste is dat we onze sociale contacten blijven onderhouden. We pleiten er ook voor dat alle zorg openblijft, desnoods digitaal, en dat de mensen met psychische klachten om zorg blijven vragen.”

Perspectief
“Het perspectief neemt af. Mensen hadden gehoopt dat het vaccin zou helpen, maar ook dat geeft nog geen uitzicht. Er is onduidelijkheid over de regels, mensen mijden het sociale leven, de spanningen in de maatschappij nemen toe. Al die zaken verhogen de angst die mensen hebben en verergeren de psychische gevolgen”, aldus Van den Berg.

Kijk en luister hier het interview terug >>>

Bron: nporadio1.nl 

Dit bericht is 1741 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail