Sneller op weg dankzij inzet van ervaringsdeskundigen in de GGZ

Facebooktwitterlinkedinmail

16 september 2019 – Steeds vaker worden ervaringsdeskundigen professioneel ingezet binnen de geestelijke gezondheidszorg. Door eigen ervaringen met bijvoorbeeld een depressie of verslaving, kunnen zij anderen steunen om daar vanaf te komen. “Als je elkaar herkent in de ervaring, kan dat je sneller op weg helpen”, vertelde ervaringsdeskundige Nienke van Enik Recovery College bij Nieuws en Co.

De afgelopen jaren zijn er verschillende opleidingen opgezet voor ervaringsdeskundigen, zowel op mbo als hbo-niveau. Zo kunnen zij anderen daarna professioneel begeleiden. En er komen steeds meer mogelijkheden bij: sinds afgelopen week kunnen voormalig ggz-cliënten bijvoorbeeld ook een deeltijdopleiding volgen aan de Hogeschool van Amsterdam.

Eerder kondigde staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) al aan om de financiering van ervaringsdeskundigen structureel te gaan regelen. Nu kunnen zorginstellingen de kosten voor ervaringsdeskundigen niet declareren bij zorgverzekeraars, maar daar komt dus verandering in. Zo hoopt Blokhuis de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg te kunnen terugdringen.

Lees het uitgebreide artikel op NOS.nl 

Dit bericht is 2417 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail