Politie stopt met opvang en vervoer van verwarde personen 

Facebooktwitterlinkedinmail

verward, verwarde personen

12 september 2016 – De Nederlandse politie gaat vanaf volgend jaar stoppen met opvang en vervoer van verwarde personen die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat stelt de korpschef van Amsterdam Pieter-Jaap Aalbersberg zondag in het televisieprogramma De Monitor.

“De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen”, aldus de korpschef. “Dat moeten we niet willen.”

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. In bijna twee jaar tijd kwamen al 65.000 van dit soort meldingen binnen bij de politie. Dat betekent een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden.

Aanpak

Tot nu toe verschilt de behandeling van deze mensen niet van de aanpak van ‘gewone’ verdachten: vaak worden ze geboeid en door agenten naar een arrestantencel gereden. Daar kan het een aantal uren duren voordat een arts ter plaatse is om te beoordelen welke zorg iemand nodig heeft.

Aalbersberg is van mening dat daar verandering in moet komen. “Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener aan te pas komen, en niet de politie. Dat is niet humaan en bovendien hebben wij ook niet de juridische basis om mensen op te pakken als ze geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd.”

 Schippers

In een reactie aan KRO-NCRV laat minister Schippers van Volksgezondheid weten dat ze het voornemen van de politie steunt. “Ik vind het erg belangrijk dat mensen met verward gedrag op een passende, niet onnodig stigmatiserende en traumatiserende manier worden opgevangen of vervoerd.”

Wie deze taak in 2017 van de politie moet overnemen, is echter nog niet duidelijk. “Tussen politie, ambulancezorg en ggz-aanbieders maar ook met andere partijen zullen goede afspraken moeten worden gemaakt”, schrijft Schippers. “De gemeente heeft hierbij de regie.”

Bron: nu.nl

Dit bericht is 3077 keer gelezen.

Facebooktwitterlinkedinmail